Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Razstava šentjurskih likovnikov ob 25-letnici delovanja


V šentjurski Galeriji Zgornji trg je bilo konec prejšnjega meseca odprtje redne letne razstave Društva likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur, ki hkrati zaznamuje 25-letnico delovanja društva, zato so jo poimenovali Barvitih 25.

Abstraktna dela šentjurskih likovnikov; foto: Tomaž Kolar

Tema tokratne razstave je abstrakcija. V priložnostni brošuri so na to temo dodano zapisali, da se v abstraktnem slikarstvu uporabljajo različne barvne ploskve, točke, linije, teksture in materiali. Abstrakcija je kot nepredmetna umetnost popoln odmik od realnosti in lahko rečemo, da izraža duhovno stanje umetnika in njegovo razpoloženje. Je smer umetnosti, ki med občinstvom vzbuja celo paleto različnih odzivov, saj vsak posameznik vidi sliko drugače, si jo razlaga po svoje in se nanjo različno odziva. Abstraktna dela gledalcu dovoljujejo svobodo, lastno razlago videnega.

Na odprtju je Ivo Brodej, mentor in ustanovni član, občinstvu predstavil bistvo ter zakonitosti abstraktne umetnosti in razložil, da kvalitetno abstraktno delo vsebuje ogromno teoretičnega znanja ter da je izvedba abstrakcije težja od realizma. Pojasnil je od kod ideja za temo razstave, kako je nastala ter koliko znanja so člani osvojili, da je razstava na tako visokem nivoju, da je kakovostna. Poleg njega sta v društvu od vsega začetka Martin Čater in Katarina Salomon.

Mojca Sivka med nagovorom; foto: Tomaž Kolar

Predsednica DLU Rifnik, Mojca Sivka je ob tem zapisala: “Omenjeni posamezniki vsa leta aktivno sodelujejo, nesebično pomagajo in s svojim delom prispevajo k nemotenemu in uspešnemu delovanju. So hrbtenica našega društva. V svojem imenu in v imenu vseh članov se jim iz srca zahvaljujem za ves vložen trud, delo, motivacijo in podporo.

Zahvalo si zaslužijo tudi vsi ostali člani DLU Rifnik Šentjur in vsakemu posebej sem izjemno hvaležna, saj so vsi aktivni, pozitivno naravnani ter vedno pripravljeni priskočiti na pomoč pri realizaciji projektov. Prav to je razlog, da smo tako uspešni pri soustvarjanju kulturnega programa v naši občini in širše ter nenazadnje tudi zunaj meja Slovenije.

Utrinek z glasbenega vložka; foto: Tomaž Kolar

Naši dogodki so plod sodelovanja kopice ljudi s posluhom in ljubeznijo do kulture. To so posamezniki, društva in organizacije, brez katerih ne bi mogli udejanjiti naših projektov.”

Društvo trenutno šteje 18 članov in to skupaj s sekcijo vezilj. V omenjeni sekciji sta trenutno dve vezilji, ena od njiju pa je aktivna tudi v likovni sekciji. Na razstavi so ogled tudi ročna dela: kvačkani in vezeni prti ter prtički. V društvu prevladujejo sicer ženske, saj premorejo samo dva moška člana.

Kot gostja je prisotne nagovorila Tanja Horvat, predsednica Društva železničarjev slikarjev Plavo svjetlo iz Zagreba, ki je likovnikom čestitala ob jubileju, se zahvalila za dolgoletno sodelovanje in prijateljstvo. Pohvalila je razstavo za katero pravi, da je zelo kvalitetna in je bilo potrebno veliko poguma, saj je abstraktno slikarstvo nerazumljeno in ima le malokatero društvo pogum postaviti celotno razstavo posvečeno abstraktni umetnosti.

Pred mikrofon je stopil tudi župan Občine Šentjur, Marko Diaci, ki je izrazil čestitke in pohvale za dolgoletno in uspešno delovanje društva, ki bogati kulturno ponudbo v Šentjurja. Občina Šentjur likovna dela članov DLU Rifnik pogosto uporablja za protokolarna darila.

Za kulturni program so poskrbeli člani skupine Mali petek in Društva Bum. Razstava bo na ogled v kletnih prostorih stavbe Razvojne agencije Kozjansko do 21. junija. Konec avgusta bo ob svoji 70-letnici razstavljal Ivo Brodej.