Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pred evropskimi volitvami: kdaj in kam na predčasno glasovanje in kako smo na KiO volili pred petimi leti


V torek se je začelo predčasno glasovanje na volitvah v Evropski parlament, ki bodo v Sloveniji v nedeljo, 9. junija. Prebivalci šestih občin EU Šmarje pri Jelšah (volilni okraj Šmarje pri Jelšah) lahko predčasno glasujejo v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah. Prebivalci volilnega okraja Šentjur pa na Občini Šentjur, mestni trg 10.

Predčasno je mogoče glasovati do četrtka, 6. junija. Tako kot na dan volitev, so volišča odprta od 7. do 19. ure.

Hkrati bo mogoče glasovati tudi na treh posvetovalnih referendumih, ki jih je k dnevu evropskih volitev pridodala vlada.

V članku spominjamo, kako so Kozjanci in obsoteljčani glasovali na evropskih volitvah pred petimi leti in kako “pridno” so se volitev sploh udeležili.

O čem na referendumih?

Na enem vlada sprašuje, ali ste za legalizacijo gojenja in posedovanja konoplje za osebno rabo ter dodatno vprašanje ali tudi v medicinske namene (uporaba konoplje v medicinske namene je pri nas sicer že dovoljena, ne pa pridelava in gojenje). Na drugem jo zanima legalizacija samomora s pomočjo, na tretjem pa podpora volivcev preferenčnemu glasu.

Ankete teden dni pred volitvami v Evropski parlament kažejo na 4 evroposlanske sedeže stranki SDS, 2 Gibanju Svoboda in po enega Vesni, SD-ju in NS-jui.

Na volitvah v Evropski parlament pred petimi leti smo Slovenci SDS-u in SLS-u (takrat na skupni listi) namenili 3 sedeže (2+1), Lista Marjana Šarca in Socialni demokrati sta dobili po 2, Nova Slovenija pa enega evropskega poslanca.

Pred petimi leti je Slovenija volila 8 evropskih poslancev, zdaj jih voli 9, saj je država po odhodu Velike Britanije pridobila en poslanski sedež.

Kozjanci in Obsoteljčani na volitve podpovprečno, med okrajema volili precej različno

Volilna udeležba leta 2019 je bila na državni ravni nizka: na evropske volitve je prišlo zgolj 28,9 % volilnih upravičencev. V obeh okrajih Kozjansko-Obsoteljskega pa še nižja. V okraju Šentjur je volila dobra četrtina upravičencev, v okraju Šmarje pri Jelšah pa je bila udeležba tradicionalno med najnižjimi v Sloveniji. Svoj glas je dodala le dobra petina prebivalcev z volilno pravico.

Volilni okraj Šmarje pri Jelšah zajema: Bistrica ob Sotli, Osredek, Podsreda, Polje ob Sotli, Kozje, Buče, Lesično, Zagorje, Virštanj, Podčetrtek, Pristava pri Mestinju, Tinsko, Vinski Vrh pri Slivnici, Zibika, Šentvid pri Grobelnem, Šmarje pri Jelšah, Kristan Vrh, Mestinje, Sladka Gora, Velika Kostrivnica, Rogaška Slatina, Stojno selo, Rogatec, Donačka Gora, Dobovec pri Rogatcu

Volilni okraj Šentjur pri Celju zajema: Blagovna, Dobje pri Planini, Dramlje, Gorica pri Slivnici, Kalobje, Loka pri Žusmu, Planina pri Sevnici, Ponikva pri Grobelnem, Prevorje, Šentjur-Center, Šentjur-Okolica

V okraju Šmarje pri Jelšah sta SDS in SLS dobili 35 % podporo, SD 14,3 %, NSi 13,1 %, LMŠ 12,2 % DeSUS 5,8 %, Levica 5,6 % SNS 5,5 %, Levica 3,6 % itd.

V okraju Šentjur sta SDS in SLS dobili 35,2 %, LMŠ 15,6  %, SD 13,9, NSi 9,6 %, SNS 6%, DeSUS 5 %, Levica 3 % itd.

Za primerjavo – na nacionalni ravni sta SDS in SLS dobili 26 % podporo, SD 18,7 %, LMŠ 15,4 %, NSi 11,1 %, Levica 6,3 %, DeSUS 5,7 %, SAB 4 %, SNS 4 % itd.

Kozjansko-obsoteljski volivci so torej pred petimi leti v večji meri abstinirali evropske volitve kot Slovenci na splošno, še posebej državljani iz okraja Šmarje pri Jelšah. Nadpovprečno število glasov so namenili stranki SDS, podpovprečno pa večini levih strank.