Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pohod Od gorce do gorce 2024: Pohodniki iz vse Slovenije uživali ob dobri hrani, žlahtni kapljici in toplem vremenu (foto, video)


Na sončno sobotno jutro se je v Sladki Gori, ki leži na robu šmarske občine, odvil tradicionalni pohod Od gorce do gorce. Pohodniki so se sprehodili po sladkogorskih gričih in se ob tem pustili razvajati z raznoliko kulinarično ponudbo.

Ob deveti uri zjutraj se je pred sladkogorskim gasilskim domom zbrala množica pohodnikov. Ti so z veseljem pričakovali pričetek pohoda. Za udeležence je organizatorsko Turistično Društvo Skriti Biser pripravilo majice s potiskom, brošure z zemljevidom poti in programom dogajanja ter vodo in prigrizek. Ob začetku sta navzoče pozdravila predsednica društva Majda Jurše in predsednik Krajevne skupnosti Sladka Gora Gorazd Močnik. Pohodnikom sta ob jasnem in toplem vremenu zaželela zabaven pohod z veliko lepimi razgledi s sladkogorskih gričev.

Foto: Domen Kamplet, Kozjansko.info

Pohodnike je zemljevid vodil mimo Marijine cerkve do Vinogradništva Vreže in Škrablin, kjer so se lahko ob suhih salamah ohladili z domačim vinom. V nadaljevanju poti, ki se je pričela vzpenjati, je bilo mnogokrat možno opazovati čudovit razgled, naslednja postojanka pa je bila Andrejeva gorca, kjer so obiskovalcem ponudili odojka. Pri bližnji cerkvi sv. Mihaela se je odvila sveta maša, nato pa se je pot nadaljevala proti eko kmetiji Gorska roža, kjer pridelujejo razna zdravilna zelišča, čaje, sokove in druge naravne dobrote.

Pot se je ponovno začela spuščati, pohodnike pa so čakale še tri postojanke. Pri Čebularjevi gorci je bil mogoč ogled mini muzeja, lastniki Majcenove gorce so za lačne pripravili bograč, dogajanje pa se je s pestro ponudbo in glasbo zaključilo pri bližnji Juršetovi gorci.

Pohoda se je udeležilo mnogo domačinov, prav tako pa so po sladkogorskih gričih prišli hodit obiskovalci iz drugih krajev. Nekateri so bili iz sosednjih vasi šmarske občine, drugi pa so prišli tudi iz bolj oddaljenih mest, kot sta Idrija in Hrastnik.

Organizatorji napovedujejo pestro poletje

Ob začetku pohoda smo se pogovarjali s predsednico tamkajšnjega turističnega društva Majdo Jurše. Kot nam je povedala, je to leto nastopila že 18. izvedba pohoda. Z veseljem je izrazila zadovoljstvo ob množičnem obisku in ob tem povabila še na prihodnje dogodke, ki jih organizira društvo.

Zadnjo nedeljo v avgustu bodo priredili Zaključek poletja, kjer se bodo srečali otroci in malo starejši ter se poveselili pred novim šolskim letom. Na zadnji avgustovski dan pa na Sladko Goro prihaja Petkova pumpa, ki bo poskrbela za odlično veselico. V jeseni s člani in drugimi krajani načrtujejo izlet, nato pa bodo že začeli načrtovati dogodke za prihodnje leto. Želijo si namreč obuditi kuhanje enolončnice v kotlu, kot so ga imeli pred štirimi leti.

Vabljeni k ogledu videa in fotografij s pohoda:

 

In še fotografije: