Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

»Naj pesem (z)druži nas«: zbori iz Šentjurja, Jakoba in Kozjega prepevali v šentjurski farni cerkvi


Prvo junijsko nedeljo je v večernih urah pod oboki šentjurske župnijske cerkve Sv. Jurija potekala zanimiva prireditev, ki je pod pomenljivim naslovom »Naj pesem (z)druži nas« povezala različne vokalne sestave, ki jih vodita zakonca Valentina in Luka Černe. Mlada, perspektivna glasbenika, ki pa imata za sabo že bogate izkušnje, sta z družino našla svoj stalni dom v Šentjurju.

Valentina je poleg dolgoletnega sodelovanja v zboru iz domačega Jakoba prevzela pred leti še Moški zbor skladateljev Ipavcev. Zadnji dve leti vodi tudi Cerkveni mešani zbor Sv. Jurija, od nedavnega pa dirigira še Mešanemu zboru Vinea Kozje. Njen mož Luka je prevzel vodenje Moške vokalne zasedbe Jakobčani, vezi z domačo Blejsko Dobravo pa vzdržuje kot član in umetniški vodja kvinteta Vintgar.

Njuna ideja, da bi skupaj zapeli vsi našteti sestavi, je zorela dalj časa, ob zaključku sezone pa se je uresničila kot skupni koncert, kjer je vsaka zasedba prispevala dve ali tri skladbe iz zborovske zakladnice različnih žanrov. Oba cerkvena zbora sta se predstavila s sodobno ritmično duhovno glasbo, VS Jakobčani so dodali priredbe slovenskih ljudskih, Mopz skladateljev Ipavcev pa skladbo svojih slavnih rojakov. MePZ Vinea Kozje je prvič zapel v Šentjurju in takoj požel simpatije poslušalcev.

Vsi ti sestavi so peli sami in tudi skupaj ter tako spletali glasbeni venec, ki je svoj prvi vrhunec dosegel z Ipavčevo Domovini. Solistični part sta prevzela člana kvinteta Vintgar, ki je kasneje poskrbel za drugi vrhunec večera z izjemnimi izvedbami in navdušenjem publike. Dirigenta sta si dramaturgijo koncerta zamislila tako, da se je vzdušje kljub menjavanju sestavov ustrezno dvigalo, k temu pa je prispeval tudi odlični instrumentalni trio – Matevž Pušnik, Matic Plemenitaš in Gregor Kolar.

Kvintet Vindgar (Foto: Jure Godler)

Glasbeniki so podprli skladbe različnih žanrov, izjemen pa je bil tudi zaključni del, kjer sta se Valentina in Luka Černe izkazala še kot vokalna solista in raznežila poslušalce z duetom zimzelenih melodij.

Prisrčno vzdušje se je odrazilo tudi v zahvalah ob koncu, oba dirigenta sta poudarila srčnost le-teh, ki so pomagali pri realizaciji: Kulturno društvo Sv. Jakob kot nosilec koncerta, Rado Marot in Peter Krč kot vsestranska pomoč, Ambrož Černe, grafični oblikovalec, Emilija Kladnik Sorčan, povezovalka prireditve ter Mitja Markovič, domači župnik.

Foto: Jure Godler

Vseh združenih pevcev, ki jih je bilo okrog devetdeset, so svoj glasbeni venec zaključili s skupno pesmijo, ki je v njih samih in pri navdušeni publiki pustila trajen srčni odtis.

Foto: Jure Godler