Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Kalobju bo zgrajena nova šolska stavba


Z včerajšnjim podpisom pogodbe z izbranim izvajalcem je bil narejen korak k ureditvi dolgoletne problematike podružnične šole na Kalobju, ki je sicer del matične šole v šentjurskem Hruševcu, in je bila dotrajana, skupaj z vrtcem pa tudi ni nudila ustreznih prostorskih razmer.

Obstoječa šolsko-vrtčevska stavba; vir foto: OŠ

Osnovni namen investicije je novogradnja podružnične osnove šole in enote vrtca. Šolski program je predviden za starostno skupino otrok od 1. do 5. razreda. V sklopu nove trioddelčne osnovne šole je predviden tudi dvooddelčni vrtec.

Novogradnjo bodo umestili jugozahodno od obstoječe šole. Projekt je predviden v dveh izvedbenih fazah. Prva faza zajema izvedbo vrtca, centralnega dela z jedilnico, skupnim prostorom, knjižnico, delno podkleteno šolo, opornih zidov, dvoetažne lope ter zunanjega stopnišča na južni strani vežice. V prvi fazi znaša neto skupna tlorisna površina prostorov 1.117,03 m2. Na območju predvidene telovadnice v drugi fazi bodo v prvi naredili travnato brežino.

Na javnem razpisu je bil izbran kot najugodnejši izvajalec za gradnjo prvega sklopa Lesnina MG oprema iz Ljubljane. Vrednost pogodbenih del znaša 3.184.964,82 evrov z DDV. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje bo 1. fazo sofinanciralo v višini 1.508.224,00 evrov.

Zaključek vseh del je predviden v juliju 2025.

Ob podpisu pogodbe, desno Iztok Žigon z Ministrstva za vzgojo in izobraževanje; vir foto: OŠ

Ob podpisu pogodbe je župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci, izrazil veselje ob novi pridobitvi in obenem izpostavil pa je ovire, ki jih je bilo treba z maksimalno angažiranostjo strokovnih sodelavcev občinske uprave pred samo realizacijo premagati. Po njegovem je bilo veliko pogajanj z državo za delež sofinanciranja, pojavile so se težave pri odkupu zemljišč, pridobivanju gradbenega dovoljenja, in tudi razpis je bilo treba naknadno ponoviti ter razdeliti na več sklopov. Gradnja se bo sedaj lahko pričela in generacija šolarjev leta 2025 bo po načrtih že sedla v klopi nove šolske zgradbe. Treba pa bo še počakati na novo telovadnico, saj gre ponovno za veliko investicijo, za katero bo občina iskala vire sofinanciranja. Podpisa pogodbe se je udeležil tudi vodja Službe za investicije na resornem ministrstvu Iztok Žigon, ki je poudaril, da se država zaveda pomena podružničnih šol za ohranitev in razvoj podeželja ter poselitve na takšnih območjih.

Vizualizacija umestitve nove šole ob igrišče; vir foto: OŠ

Podpisa pogodbe se je udeležil tudi ravnatelj matične šole Hruševec, Boris Čujež, ki je apeliral na prebivalce krajevne skupnosti Kalobje, da bi otroci in šolskega okoliša obiskovali kalobško šolo in vrtec. Pričetka del se je razveselila vodja podružnice Kalobje Marija Kukovič, ki sicer odhaja v pokoj, preden bo končana novogradnja, je pa izpostavila velik pomen projekta za skupnost, otroke in pedagoški kader. Veselje je delila tudi pomočnica ravnateljice Vrtca Šentjur, Vesna Tofant, ki je poudarila, da bodo v novi šoli na voljo tudi povsem novi prostori za polno vrtčevsko enoto. Predsednik sveta KS Kalobje, Zdravko Hribernik, je poudaril, da se uresničuje največja želja krajanov in da bo nova pridobitev kraju vdihnila novo energijo in življenje.

Preberite tudi:

Zapore od Celja do Rogaške Slatine: kdaj bodo mimo vas peljali kolesarji Dirke po Sloveniji 2024