Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

KUL bazar v Šentjurju: predstavili kulturno in kulinarično pestrost sveta (foto)


Sobota dopoldne je na Zgornjem trgu potekala v znamenju kulturne in kulinarične pestrosti sveta, potekal je namreč 2. KUL bazar, ki je sicer lansko leto nastal zaradi želje po spoznavanju kulturnih in kulinaričnih navad držav vsega sveta. 

Na bazarju se je na 10 stojnicah predstavilo 6 držav, med njimi pa so bile Mehika, Peru, Nemčija, Japonska, Rusija in Kosovo. Mehiko je predstavljala Chrisha Dobrajc Frias, ki v Sloveniji živi že 17 let, na stojnici pa se je s sinom predstavila že drugič in brbončice obiskovalcev razvajala s tacosi, svinjskim mesom na poseben način in posebno vrsto tekile. Tradicionalne jedi s Kosova, Albanije in Severne Makedonije so dišale s stojnice, ki jo je organizirala Antigona Bobaj. Na tej stojnici so se našli sladica tres leches, tolumbe, baklava, kifelčka, sokovi in vino.

Na Perujski stojnici se je predstavil Jose Armando Valencia Zuloaga, ki je bil lansko leto tudi pobudnik za ustanovitev KUL bazarja. Na stojnici iz Rusije se je predstavila Eva Kavka, Luiba Heinrich pa je predstavila japonsko kulinariko in japonsko telesno terapijo, imenovano shiatsu.

KUL bazar v Šentjurju

 

Rosanda Ploštajner je 32 let živela v Nemčiji, zato je predstavila nemško pecivo, ki se postreže ob popoldanski kavi, vse sladice na njeni stojnici pa so bile kombinirane s sadjem.

Bazar pa je spremljal tudi pester kulturni program. Najprej se je predstavila Folklorna skupina Blagovna, sledile pa so ji še flavtistke Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur, pa tudi orientalske plesalke KUD Sahar ter Boštjan Oder z japonskim kašimbaj gledališčem. Predstavili so se tudi s kosovskim popom tradicionalno perujsko piščaljo. Špela Jazibšek – Stella je popolno zaokrožila prireditev, eno od skladb je namreč zapela kar v japonščini, med celotnim dogajanjem pa je DJ Denis Kladnik skrbel za glasbeno podlago držav, ki so bile na bazarju predstavljene.

KUL bazar v Šentjurju

 

Dogodka so se udeležili prebivalci okoliških krajevnih skupnosti, kot tudi sosednjih občin, ki pa sta jih pozdravili tudi podžupanja Silva Koželj in namestnica veleposlanika Republike Kosovo v Sloveniji Shpresa Bajrami.

Na TIC Šentjur so z obiskom in celotnim dogodkom zelo zadovoljni, saj je na dogodku bilo mogoče videti ogromno tujcev, ki so pokazali zanimanje za predstavitev drugo leto, zato je to za organizatorje potrditev, da se bo prav tako naslednje leto dogodek lahko odvijal.

Oglejte si še fotogalerijo: