Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako so šmarski minimaturanti potovali skozi minulo vrtčevsko leto


V šolsko oz. vrtčevsko leto 2023/24, ki je bilo hkrati tudi njihovo zadnje leto v vrtcu, je jeseni pogumno zakorakala generacija 94 otrok Otroškega vrtca Šmarje pri Jelšah. Ker je zadnje leto vrtca posebno, ga želijo otrokom kot takega tudi pričarati. S tem namenom vsako leto zanje pripravilo tudi poseben program, ki se razteza skozi celotno šolsko leto.

Z noči v vrtcu; foto: OVŠpJ

Prva prelomnica se je zgodila v decembru, ko je marsikdo izmed njih prvič prespal drugje. Nočitev v vrtcu je bila za vse nepozabno doživetje in je pomemben mejnik na poti samostojnosti. Vrtčevski zaposleni so opazili, da se je v tem trenutku zgodila čarovnija v medsebojnih odnosih. Otroci, starši in vzgojitelji so čez noč spletli posebne vezi in poglobili medsebojno zaupanje. Pri tem velja zahvala tudi Zali Kresnik, ki je s svojo umirjeno energijo obogatila program za otroke na nočitvi v vrtcu.

V železniškem nadzornem centru; foto: OVŠpJ

Začetek aprila je že po tradiciji za njih rezerviran za izlet z vlakom v Celje. Med vožnjo so lahko opazovali okolico skozi velika okna vagona, vrhunec doživetja pa je bila zagotovo vožnja skozi predor. Vožnja je kar prehitro minila in že so sestopili na prvem tiru železniške postaje v Celju, od koder so jo skozi podhod mahnili do prve postojanke ekskurzije  železniškega stolpa. Pred vrati jih je pričakal uslužbenec v železničarski uniformi, ki jih je povabil v notranjost. Povzpeli so se do petega nadstropja, od koder so bili priča spektakularnemu pogledu na celotno železniško postajo. Na velikanskih zaslonih na steni, so si ogledali digitalno simulacijo železniškega prometa, ki se je ravnokar odvijal na progi Zidani Most-Dobovec.

V Hermanovem brlogu; foto: OVŠpJ

Sledil je sprehod po tlakovani poti skozi staro jedro knežjega mesta, ki jih je vodila do končnega cilja, Muzeja novejše zgodovine Celje, kjer se nahaja otroški muzej – Hermanov brlog. Prijazne muzejske vodnice so jih povabile na razstavo o krapinskem pračloveku in jih navdušile z otroškimi ustvarjalnimi delavnicami, kjer so si otroci izdelali spominke. Po dveh urah dejavnosti v Hermanovem brlogu so se zadovoljni razšli, vodnice pa niso našle dovolj superlativov, s katerimi bi lahko pohvalile otroke.

Razburljivo srečanje s sprevodnikom; foto: OVŠpJ

Sledila je povratna vožnja z vlakom, na otroke pa je največji vtis naredil prijazni sprevodnik, ki si je vzel čas, da je vozovnico vsakega otroka posebej preščipnil.

Ob koncu so iz šmarskega vrtca zapisali: “Žal prehitro mine vse, kar je lepo, tako tudi ta nepozabna dogodivščina, ostali pa so nam lepi spomini in občutki veselja in novih doživetij. Na tem mestu izražamo veliko zahvalo  našim zvestim in nepogrešljivim sodelavcem, ki nas vedno varno spremljajo na vseh poteh in prireditvah, to so člani Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Šmarje pri Jelšah, Franc Eisenkoler, Stanislav Vrešak, Bojan Kotnik in policist, ki skrbi za vzgojo in varnost otrok v prometu, Krsto Krivokapić.”

Na odrskih deskah; foto: OVŠpJ

Že je prišel mesec junij in z njim prireditev Slovo od mini maturantov. Prireditev je tradicionalno potekala v veliki dvorani šmarskega kulturnega doma. Na njej se je predstavilo vseh 94 mini maturantov. S spodbudnimi besedami so jih na novo pot učenosti pospremili župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš, ravnatelj OŠ Šmarje pri Jelšah, Mitja Šket, in ravnateljica vrtca, Jelka Kitak. Otroci so se predstavili s plesnimi in pevskimi točkami, med izvedbami so se počutili sproščeno, videti je bilo kot da so na odru doma. Obiskovalci so razneženi zapuščali dvorano, otroke pa je za slovo čakalo presenečenje.