Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Gimnazijci ŠCRS na naravoslovno-podjetnostnem taboru


V začetku meseca so se dijaki drugega letnika gimnazije Šolskega centra Rogaška Slatina odpravili na dvodnevni naravoslovno-podjetnostni tabor na pohorske Tri kralje.

Delovno gradivo; vir foto: ŠCRS

S pomočjo mentorjev so izpeljali delavnice, ki so bile vse povezane z naravoslovno tematiko.

Ena izmed njih je bila Razvijanje okoljskih kompetenc z mentorico Rebeko Majer Amon. Kot je zapisala Sara Viktoria Novak se pri tej delavnici dijaki najprej rešili uganko, nakar so iskali okoljske probleme v domačem okolju in možne rešitve za njihovo odpravo.

Pri odvzemanju vzorcev; vir foto: ŠCRS

Naslednja delavnica je potekala pod mentorstvom Anite Pihlar in se je imenovala Analiza prsti travnika in gozda. Pri tej delavnici smo določili pH vrednost prsti ter nekatere kemijske parametre, ki kažejo kakovost oz. morebitno prekomerno obremenjenost tal s hranili.

Po končanih prvih delavnicah so se dijaki odpravili na pohod do Črnega jezera, kjer so odvzeli vzorce jezerske vode, ko so jo kasneje kemijsko analizirali. Na osnovi rezultatov so ugotovili , da ima voda Črnega jezera vse izmerjene parametre znotraj pričakovanih vrednosti.

Delo je potekalo v skupinah; vir foto: ŠCRS

Naslednji dan sta sledili še dve delavnici. Najprej so imeli delavnico s Tanjo Ocvirk, ki se je imenovala Živi in neživi dejavniki travnika in gozda. Pri tej aktivnosti so merili intenzivnost svetlobe, pH prsti, temperaturo zraka in tal na travniku ter v gozdu. Neživi dejavniki vplivajo na pojavnost vrst organizmov, zato so določili tudi nekatere vrste rastlin, ki uspevajo na obeh rastiščih.

Sproščeno vzdušje je vladalo tudi med delom; vir foto: ŠCRS

Zadnjo delavnico je vodil Gorazd Zatler in se je imenovala Uporaba znanja kemije v naravi. Dijaki so ugotavljali kislost oz. bazičnost snovi, ki so v uporabi v gospodinjstvu.

Na koncu je Sara zapisala, da je bil tovrsten tabor je bila dobra priložnost za delo v naravi in druženje z vrstniki: “Kljub letošnjemu, ne ravno pomladnem vremenu, smo imeli z vremenom srečo, saj smo lahko izpeljali vse načrtovane aktivnosti.” Dodala je, da na taboru ni zmanjkalo časa tudi za pogovor in smeh, edini večer pa so namenili druženju ob igranju bowlinga.