Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Franci Plohl, oče Rogaškega glasbenega poletja


S tem podnaslovom je bil na današnji dan pred 30 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

»Najlepše je takrat ko oživijo tiste mrtve note s papirja in spremljaš odzivanje občinstva. Ničesar lepšega ne more biti!« Tako govori o svojem glasbe nem delu Franci Plohi iz Rogaške Slatine, ki vodi zdraviliški Moški pevski zbor. Uspešno, saj so na Naši pesmi, na državni ravni, že štirikrat, vsakokrat, kadar so sodelovali, prejeli bronasto odličje.

Moški pevski zbor Zdravilišča Rogaška Slatina prepeva pod njegovim vodstvom dvajset let, zadnja štiri leta pa vodi še šentjurski Moški pevski zbor Skladateljev Ipavcev. Franci Plohi je simbol glasbenega življenja Rogaške Slatine, kjer je tudi oče Rogaškega glasbenega poletja, največjega slovenskega festivala.

Njegova delovna soba je v prostorih nad slovito Kristalno dvorano. Tam je na rednem delovnem mestu kot vodja prireditev Zdravilišča Rogaška Slatina, sestavlja programe za komorne in vokalne koncerte, plesne prireditve… Skrbi za vse kar obsega bogato zdraviliško kulturno ponudbo. Njeno bogastvo sega daleč nazaj, saj je tu nekoč nastopal tudi pianist ter skladatelj Franz Liszt. Franci Plohi se dobro zaveda pomena bogate kulturne ponudbe.

Krona zdraviliškega kulturnega dogajanja je vsakoletni festival Rogaško glasbeno poletje. Festivalsko zastavo bodo dvignili 21. junija na posebni slovesnosti, zvečer pa bo že prva prireditev. Uvodnega večera bo koncertirala vokalna skupina Canticum, ki jo vodi Jože Fuerst. Potem se bo zvrstilo nič manj kot 42 najrazličnejših prireditev, z različnimi folklornimi skupinami, malimi komornimi zasedbami, z vrhunskima zboroma Ave ter Rotovž, pa Slovenskim ter Ljubljanskim oktetom, večerom opernih arij, orkestrom ter solisti mariborske opere, velikim plesnim turnirjem petih držav…

Za celotno področje zdraviliških prireditev skrbi že deset let. Ko so leta 1985 praznovali 320-letnico zdravilišča, so pripravili teden Rogaških glasbenih večerov, ki so ga leto pozneje ponovili, nato pa je začel s pravim poletnim glasbenim festivalom. Letos ima na skrbi festival že osmič po vrsti. Pri tem opaža, da jih povabljeni ljubljanski glasbeni kritiki (pre)večkrat prezrejo. Franci Plohi poudarja kulturno promocijo Slovenije ter naših najimenitnejših glasbenikov. Letos bo skušal privabiti na zdraviliške prireditve več domačinov. Zanje so pripravili mali, srednji ter veliki abonma, z najrazličnejšimi ugodnostmi.

V Zdravilišču so prireditve vse letne čase in Rogaško glasbeno poletje je le vrh. Včasih je na odru tudi Moški pevski zbor Zdravilišča Rogaška Slatina, ki je pred dnevi nastopil na koncertu, kjer so slavili 20letnico petja pod vodstvom Francija Plohla. Plohla je v Rogaško Slatino pripeljalo prav sodelovanje s tem zborom.

Zbor obstaja že 28 let, pod Plohlovo taktirko pa se je povzpel v slovenski zborovski vrh. Štirikrat so se odločili za sodelovanje na republiški Naši pesmi in štirikrat so prejeli bron. Pevci so večinoma iz Rogaške Slatine ter bližnje okolice, od Podplata do Rogatca, od delavcev do visoko izobraženih. Druži jih glasba, petje, predvsem iz slovenske ljudske ter umetne zakladnice, od renesančnih do sodobnih skladateljev. Večkrat so nastopili po Italiji, pa Avstriji, Nemčiji, Madžarski, Hrvaški, Bosni ter Srbiji. Za 20-letnico obstoja so izdali kaseto in ploščo, za 25-letnico še eno kaseto, nastopali na radiu in televizij…

Glasbi so predane tudi Plohlova žena Elizabeta ter njuni hčerki Tamara in Vesna. Vsi živijo v Rogaški Slatini. Elizabeta Plohi, ki je prav tako začela v prosveti, prepeva v Ženskem pevskem zboru Zdravilišča, ki ga je Franci Plohi vodil pet let.

Brane Jeranko, Novi tednik, 2. 6. 1994