Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Aktivni tedni za člane Društva upokojencev Grobelno (foto)


Društvo upokojencev Grobelno, ki deluje od leta 2006, za svoje člane pripravlja številne zanimive aktivnosti in izlete po Sloveniji.

V zadnjih tednih so se odpravili na dva večja. 23. maja so se podali na ogled znamenitosti Dolenjske, 6. junija pa so se usedli na vlak in se odpeljali v Brestanico na ogled bazilike Marije Lurške.

Na obisku Dolenjske so najprej obiskali muzej Toneta Pavčka in cerkvico z njegovim spomenikom v ospredju v njegovem rojstnem kraju Šentjuriju. Lokalna vodička jim je na zanimiv in duhovit način predstavila njegovo življenje. Tone Pavček in Lojze Slak sta bila velika prijatelja. Tudi Lojze Slak se je rodil v bližnji vasi Jordankal, zato so obema postavili skupni muzej v Mirni Peči.

Seznanili so se z življenjsko potjo legende narodno zabavne glasbe Lojzeta Slaka od rojstva pa vse do smrti. Zanimivost je tudi, da je njegova žena, pred poroko Ivanka Graber, izhajala iz Gorice pri Slivnici. Pevci upokojenskega društva so zapeli nekaj njegovih pesmi, še posebej njegovo znamenito pesem Čebelice. Njihov harmonikar Rudi pa je pevce spremljal s harmoniko.
Nato jih je pot vodila do ogleda ekološke kmetije Rodeš v vasi Jevše in izvira Temenice. Tam smo poskusili različne vrste sira, ki ga izdelujejo za prodajo. Znamenitost tega kraja je tudi ponovni prihod na plano potoka Temenica, ki ponikne in se na novo izlije iz različnih odprtin v skalah na plano v idiličnem okolju travnika in gozda.

V Mirni Peči so oglede zaključili z zelo dobrim kosilom pri gostilni Hiša cesar, kjer se ob kmetovanju ukvarjajo tudi z gostinstvom.

Tako so peli v muzeju Lojzeta Slaka:

Z vlakom v Brestanico

Minuli četrtek so se upokojenci z Grobelnega podali z vlakom na ogled zgodovinskih znamenitosti Brestanice. Izleta se je udeležilo 27 članov. “Ob prijetnem druženju smo si ogledali čudovito baziliko Marije Lurške in grad Rajhenburg. Izvedeli smo veliko zanimivega in poučnega ter preživeli zelo prijeten dan,” so ob tem napisali na Facebooku.

Vir foto: FB profil DU Grobelno

Ker se na izletu zaradi nepredvidene odsotnosti lokalnega župnika niso seznanili z zgodovino bazilike Marije Lurške, so več o njej napisali na Facebooku.

Gre za največjo cerkev v Posavju in eno od sedmih bazilik v Sloveniji. Je mogočna triladijska cerkev v neoromanskem slogu in spada med najlepše sakralne objekte. Gradili so jo med letoma 1908 in 1914, začenjši 50 let po začetku Marijinih prikazovanj v Lurdu. Tedanji župnik Jožef Cerjak je takrat dejal, da bodo v Rajhenburgu pozidali slovenski Lurd, in ime se je prijelo do danes.

Posvečena je bila 2. julija 1914 (zanimivo – ta dan so po železnici skozi Brestanico peljali na Dunaj truplo ubitega prestolonaslednika Ferdinanda).

Cerkev je imela 5 zvonov. Med vojno so zvonove pobrali in danes so trije železni zvonovi. Oktobra 1929 je škof Andrej Karlin cerkev razglasil za baziliko (bazilika je naziv, ki ga cerkev prejme zaradi svojega posebnega liturgičnega in pastoralnega pomena, običajno kot pomemben romarski kraj). Na osnovi apostolske listine papeža Pija XI. se ta naziv uporablja še danes.