Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

100 let PGD Polje-Sedlarjevo: nov društven prapor, nadgrajena avtocisterna in veselica z ansamblom Nemir (foto, video)


V Polju ob Sotli so v veselem utripu včeraj s tamkajšnjim prostovoljnim gasilskim društvom Polje-Sedlarjevo praznovali 100 let delovanja društva. Društvo, ki šteje 70 članov, od tega 25 operativnih gasilcev, se je ob jubileju razveselilo kar nekaj novosti, med drugim so podpisali listino o pobratenju ter namenu predali novi prapor in nadgrajeno gasilsko vozilo.

Leta 1924 je bila na pobudo krajanov ustanovljena požarna bramba Polje ob Sotli, ki je od tedaj v svoji zgodovini zapisala mnogo mejnikov. Za nekaj let so se gasilci iz Polja ob Sotli in Sedlarjevega celo razdružili, ponosni pa so, da so pretekle generacije poskrbele za gradnjo novega gasilskega doma, svoj čas enega izmed najmodernejših gasilskih domov na tem območju. Beležijo pa tudi zelo dobro opremljenost z gasilskimi vozili in drugo gasilsko opremo.

Zgodovino društva je svojim kolegom in številnim gostom predstavil predsednik PGD Polje – Sedlarjevo Jernej Mlinarič.

»100 let je dolga doba v življenju društva, ki so ga predniki ustanovili, da bi zavarovali svoje življenje in premoženje, da bi bili bližnjemu v pomoč, da bi opravljali plemenito poslanstvo. V tej dobi je veliko generacij gasilcev v svoje društvo vložilo veliko požrtvovalnega dela, predvsem pa so s svojim delom ustvarili ugled in pustili močan odmev, ki se kaže tudi v letošnjem jubilejnem letu,« je na slavnostni paradi, ki so jo v sobotnem popoldnevu priredili pod šotorom pri gasilskem domu v Polju ob Sotli, dejal predsednik Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah Erih Strašek ter v nadaljevanju izpostavil gasilske vrednote, ki so bile ključne za razvoj in napredovanje društva, ki danes ni le zadolženo za gašenje požarov, pač pa vse več intervencij izpeljejo ob drugih nesrečah, kot so neurja, suše, poplave …

 »Od skromnih začetkov ste se iz leta v leto opremljali, razvijali, modernizirali, veliko vložili v izobraževanje in usposabljanje ter se prilagajali potrebam časa. Usposobljeni ste za gašenje in reševanje ob najrazličnejših naravnih in drugih nesrečah. Zavedati se moramo, da bomo tudi v prihodnje priča vse pogostejšim naravnim nesrečam, ki jih povzročajo klimatske razmere in tukaj bomo morali prostovoljni gasilci odigrati odgovorno nalogo. Da bodo te naloge res izvedene, sem prepričan, saj vodstvo sledi programu operativnih gasilcev kakor tudi opremljanju s tehnično in zaščitno opremo,« je prepričan Strašek, ki je PGD Polje-Sedlarjevo ob jubileju podelil tudi spominsko priznanje.

Predsednik PGD Polje – Sedlarjevo ob predstavitivi stoletne zgodovine društa.

Na slavnostni paradi, ki se je je udeležilo okoli 150 gasilcev iz številnih gasilskih prostovoljnih društev iz Obsotelja, Kozjanskega in drugih koncev Slovenije ter sosednje Hrvaške, sta gasilce nagovorila tudi župan Peter Misja ter Ivan Jezernik iz Gasilske zveze Slovenije, ki sta pohvalila njihovo delo ter izrazila veselje ob tem, da gasilstvo v kraju danes vodijo mlajše generacije. Slovesnosti so prisostvovali tudi regijski poveljnik Celjske regije Bojan Hrepevnik, poveljnik GZ Šmarje pri Jelšah Primož Škrablin in častni poveljnik GZ Šmarje pri Jelšah Bogdan Krumpak. Prišlo je tudi okoli trideset praporščakov.

Razveselili so se nadgrajenega avtomobila in novega društvenega praporja
Ob podpisu listine o pobratenju.
Zaključni mimohod praporščakov:

V operativo prihaja nadgrajena gasilska cisterna

Gasilci so s slavljenjem jubileja začeli že s popoldansko slavnostno sejo, ko je v dvorani gasilskega doma v Polju ob Sotli potekal tudi slavnostni podpis listine o pobratenju s PGD Šmartno ob Dreti. Društvi sta prijateljske vezi sklenili ob lanskoletnih poplavah.

Na paradi so namenu predali nadgrajeno avtocisterno GVC 24/50 znamke Man. Zadnja naložba v vrednosti 60.000 evrov, ki jo je društvo lahko opravilo ob finančni podpori občine Podčetrtek, Krajevne skupnosti Polje ob Sotli ter s prispevki donatorjev in krajanov, vsem so se na prireditvi zahvalili s podelitvijo spominskih priznanj, je obsegala obnovitev bokov, električne inštalacije in nabavo dodatne opreme, kot so agregat, izpihalec dima in gasilska armatura. Ključe novega vozila je župan Peter Misja izročil gasilskemu poveljniku Tomažu Ivačiču, ta pa jih je predal vozniku avtomobila Ivanu Filipančiču.

Po 42 letih so se razveselili tudi novega društvenega prapora, vrednega 3.500 evrov, ki ga je na prireditvi razvil predsednik KS Polje ob Sotli Davorin Hostnik. Župnik Damjan Kejžar je obe pridobitvi blagoslovil.

Veselica z ansamblom Nemir

V večernem delu se je odvila še veselica z ansamblom Nemir, ko se je dodobra ogrelo tudi plesišče pod šotorom. Gasilci so že čez dan vabili na srečelov, otroke so povabili na napihljiva igrala, skrbeli pa so tudi, da obiskovalci niso bili žejni in lačni.

Večerna veselica z ansamblom Nemir:

In še fotogalerija: