Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zbrani po tragični nesreči pred 40 leti


V teh dneh mineva 40 let od izleta mladincev iz Šentjurja in Mozirja v Beograd in pobrateno Užiško Požego, ki se je tragično končal s prometno nesrečo avtobusa pri Novi Gradiški.

Po daljšem premoru so se na pobudo Šentjurčana Janija Kukoviča ponovno srečali in obudili spomine na težke trenutke in preminule v nesreči.

Leta 1984 so v namen obiska osrednjega praznovanja dneva mladosti v takratni Jugoslaviji v glavno mesto nekdanje skupne države potovali predstavniki mladinskih organizacij iz šentjurskih podjetij oz. družbenopolitičnih organizacij. Da bi napolnili avtobus, so takrat s sabo povabili še kolege iz Mozirja.

Po obisku glavne prireditve ob zaključku štafete mladosti so se iz Beograda odpravili še pobrateno Užiško Požego, kjer so med drugo svetovno vojno sprejeli izgnance iz Šentjurja.

Med vračanjem po takratni avtocesti bratstva in enotnosti, ki takrat še ni imela ločenih voznih pasov, je pri Starem Petrovem selu pri Novi Gradiški prišlo do trčenja s priklopnikom. V nesreči sta umrli mladinki Mateja Križmančič iz Šentjurja in Irena Planko iz Celja ter voznik avtobusa iz Velenja, ki je takrat vskočil naknadno.

Jože Artnak

V nesreči je bilo veliko poškodovanih, tudi težje. Med njimi je bil tudi Franci Hrovatič, ki je delal v takratni Tovarni lahke obutve TOLO Šentjur, ki je za nas strnil vtise: “Večina poškodovanih se je zdravila v Novi Gradiški, najbolj poškodovane pa so prepeljali v UKC Ljubljana. Žal se je ravno tem poškodovancem na poti pripetila nova nesreča. Med njimi je bil tudi Slivničan Jože Artnak, ki je takrat deloval na republiški organizaciji in nas je pričakal v Beogradu, tako da se je z nami zgolj vračal v Slovenijo.” Naš sogovornik je bil v nesreči poškodovan po glavi in je prejel nekaj šivov, a je lahko kmalu odšel domov.

“Na tokratnem srečanju smo se zbrali v lepem številu, zahvale pa vsekakor gredo Janiju Kukoviču. Kmalu po tragičnem dogodku smo se zbrali dvakrat, tako da je bilo to naše tretje, a zelo prisrčno srečanje,” je zaključil Hrovatič, ki s fotoaparatom zabeleži številne dogodke v južnem delu šentjurske občine.

Oglejte si fotogalerijo s srečanja