Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zbirka šmarskega fotokronista


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 30 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Prejšnji petek zvečer so v Ateljeju Jagodic na Brecljevem nad Šmarjem pri Jelšah odprli razstavo fotografij šmarskega fotokronista Slavka Ciglenečkega. Na otvoritvi razstave se je zbralo veliko ljudi, med njimi tudi fotografski kolegi Slavka Ciglenečkega in tudi nekateri njegovi učenci. Pozdravil ga je tudi šmarski župan Jože Čakš, o njegovi fotografiji je govoril Drago Medved, v kulturnem sporedu pa sta nastopila šmarski rojak, operni pevec Jože Kores ob spremljavi harmonikarja Vitala Ahačiča, nastopila pa je tudi šmarska godba na pihala pod taktirko Adama Bicskeya.

Izbrane fotografije predstavljajo tudi stalno fotozbirko, ki se imenuje po svojem avtorju Slavku Ciglenečkem, postavljena pa bo v Šmarju pri Jelšah, ko bodo zanjo našli ustrezen prostor.

Razstavljene fotografije zajemajo čas od leta 1930 do 1970, čeprav se je s fotografiranjem aktivno ukvarjal preko šestdeset let. Njegov fotografski opus lahko razdelimo na tri dele: na tistega, ki ima ne sporne umetniške kvalitete. To so pejsaži, krajinska fotografija, kjer nedvomno izstopa fotografija z naslovom Med ne bom in zemljo. Ta bi sodila v antologijo slovenske fotografije. Drugi sklop predstavljajo fotografije, ki imajo dokumentarno vrednost, saj so zarisale v spomin dogodke iz življenja kraja, mnoge imajo povsem reportažne elemente. V tretjem sklopu pa so fotografije za družinske spominske albume in za osebne izkaznice in druge dokumente.

Razstava, ki je zajeta v katalogu na dvaintridesetih straneh, opozarja slovensko javnost na fotografa, ki je prispe val dragocen delež k fotografi ji na Slovenskem. Vsakdanje delo ga je vezalo na delo v fotografskem ateljeju, vendar je uspel zabeležiti nepozabne in zelo dragocene fotografije na še materialne in duhovne dediščine v Šmarju pri Jelšah in v njegovi okolici. Po njegovi zaslugi so ohranjene podobe notranje opreme Jelšingrada, letala, ki je bilo narejeno v Šmarju in še mnoge druge zanimivosti. Slavko Ciglenečki pa je nekaj zelo zanimivega gradiva posnel tudi na filmski trak.

Pobudo za postavitev razstave in stalne zbirke je sprožil akademski slikar in šmarski rojak Stane Jagodic, zavzeto pa so jo ob njem realizirali že omenjeni šmarski župan Jože Čakš, sekretar ZKO Šmarje pri Jelšah Anton Kampuš in vodja Kulturne skupine BrecIjevo Slavko Javorič.

Drago Medved, Novi tednik, 26. 5. 1994