Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zahtevno gozdarstvo v Logarski dolini s Tajfunovim VIP-om

Janka Rošca, gozdarja in živinorejca iz Planine pri Ljubnem, je Tajfunova ekipa obiskala v eni najlepših in tudi turistično najzanimivejših slovenskih pokrajin – Logarski dolini. Bogata naravna dediščina, slikovite razgledne točke ter številne aktivnosti, ki jih obiskovalcem s svojim Krajinskim parkom nudi ena najlepših alpskih ledeniških dolin v Evropi, pa še zdaleč ni le priljubljena turistična destinacija. Turizem je tam le dodana vrednost kmetijstvu in gozdarstvu, ki sta najbolj razširjeni dejavnosti med prebivalci doline.

Janko Rošc se ob gozdarstvu sicer ukvarja še s kmetijstvom. Doma se ukvarjajo z živinorejo in imajo krave dojilje. Njihova kmetija skupaj obsega 45 hektarjev. Čeprav so gozdarske storitve na kmetiji le dopolnilna dejavnost, pa prav gozdovi obsegajo večji del njihovega posestva – 30 hektarjev.

Jankovo delo poteka na zelo zahtevnih terenih, saj je Logarska dolina zelo hribovita. Pogoji za delo so zato izjemno težki in posledično nevarni ter zato zahtevajo izjemno učinkovito, tehnološko dovršeno in zanesljivo gozdarsko opremo.

S podjetjem Tajfun so se na kmetiji prvič srečali že davnega leta 1986, ko je Jankov oče kupil svoj prvi 3-tonski gozdarski vitel. Takrat Tajfunovi vitli in vitli nasploh še niso imeli danes najbolj uveljavljenega tako imenovanega ogrodja tipa »A« in so bili na videz povsem drugačni od sodobnih gozdarskih vitlov.

Skupaj z razvojem Tajfunovih gozdarskih vitlov se je skozi mnoga leta bogatila tudi Jankova domača gozdarska mehanizacija, saj je vsakih nekaj let svoj predhodni gozdarski vitel zamenjal za naprednejšega in pri tem ostal zvest znamki Tajfun. Zadnja 3 leta mu delo v težkih gozdnih razmerah lajša Tajfunov najnaprednejši in najnovejši profesionalni gozdarski vitel VIP PRO 90, s katerim s pomočjo sodelavca letno spravita med 4 in 5 tisoč kubikov hlodovine. Janko je eden redkih kupcev, ki se je odločil za prav posebno izvedbo tega vitla, in sicer »black edition«, ki je na voljo le po predhodnem dogovoru.

Spravilo lesa si Janko dodatno olajša z uporabo gozdarske prikolice

Premiki hlodovine so z gozdarsko prikolico veliko hitrejši in učinkovitejši. Janko trenutno uporablja konkurenčno prikolico, ki jo želi v kratkem zamenjati za naprednejšo, novo, takšno, ki bi bolje zadostila njegovim potrebam in njegovemu načinu dela. Zaradi dobrih izkušenj z znamko, želi čim prej preizkusiti Tajfunovo.

Delo bi bilo brez Tajfunovega VIP-a v današnjih časih skoraj nemogoče

Janka sta Tajfunova predstavnika spremljala pri spravilu lesa na njegovem terenu, kjer sta na lastne oči videla in tudi dokumentirala, kako dovršene tehnološke rešitve na gozdarskem vitlu odlično pripomorejo k učinkovitejšemu delu.

Vabimo vas, da v spodnji reportaži preverite, katere odlike Tajfunovega VIP gozdarskega vitla so prepričale njega:

 

Tajfun Planina