Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vpis na kmetijsko šolo je zadovoljiv


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 35 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Letošnji vpis na srednji kmetijsko živilski šoli Celje sicer še ni zaključen, toda po besedah ravnateljice Nevenke Cmok ni bojazni, da bi oddelki kljub razmeram v kmetijstvu ostali prazni.

Na srednji kmetijsko živilski šoli Celje z enotami Medlog in Šentjur so razpisali šest oddelkov srednjega programa in en oddelek skrajšanega programa. Skupno je mladim na voljo 210 mest. Po dosedanjih prijavah imajo v srednjem programu devet učencev več kot je vpisnih mest, v skrajšanem programu pa je še sedem prostih mest. Na šoli računajo, da se bo število prijav povečalo potem, ko bodo učenci dobili spričevala, pa tudi tisti, ki ostajajo na kmetijah, se po dosedanjih izkušnjah odločijo za vpis v zadnjem trenutku. »Če bo zanimanje večje, bomo število oddelkov še povečali,« zatrjuje ravnateljica Nevenka Cmok.

V prihodnjem šolskem letu bodo morda ponudili tudi triletno izobraževanje gospodinj. Kmečka dekleta se na Celjskem sicer izobražujejo že od leta 1910, v dvoletnem programu pa od leta 69. Dvoletno izobraževanje je doslej končalo 340 učenk. Če bodo triletno izobraževanje lahko ponudili že to jesen, pa je odvisno predvsem od številnih formalnosti, ki jih na šoli morajo izpeljati.

Ravnateljica srednje kmetijsko živilske šole Nevenka Cmok je zanimanje mladih za šolanje na kmetijski šoli ocenila takole: »Kljub razmeram v kmetijstvu v tem času, se mladi odločajo za kmetijske poklice. Zlasti pri tistih, ki bodo ostali na kmetijah, teh pa je na šoli več kot polovica, ne opažamo nobenega upadanja, pa tudi povečanega zanimanja ne. Opažamo pa, da se tudi tisti otroci, ki bodo ostali na kmetijah, odločbo za daljše šolanje. Za dvoletno izobraževanje se odločbo le tisti, ki nimajo pogojev za daljše šolanje in pa tisti, ki imajo na domačiji takšne razmere, da si zaradi pomanjkanja delovne sile res ne morejo privoščiti dolgotrajnega šolanja.«

Irena Jelen Baša, Novi tednik, 18. 5. 1989