Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šentjurju seminar z očetom glasbene terapije


S tem podnaslovom je bil na današnji dan pred 30 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Po velikem mednarodnem koncertu Življenjske pomoči, ki je bil pred dnevi v celjskem Narodnem domu, so v Šentjurju ter Ljubljani pripravili prvi seminar glasbene terapije Ulvvilla. Šentjursko podjetje Humanitar-Družinska vzgoja, Cvetke Jagodič, je pretekli teden povabilo očeta glasbene terapije, prof. Heinricha Friedricha Ulricha iz Nemčije, defektologa, muzikologa in terapevta, rektorja posebne šole.

Po tej terapiji je delo z otroci, ki ne govorijo in ne morejo brati, povezano s glasbeno komunikacijo. Začenjajo že z jutranjim petjem, glasba pa jih spremlja ves dan. Otroke vključujejo tudi v glasbene ansamble, ki nastopajo po Evropi ter Ameriki. Profesor je povedal o svojem učencu, ki je lani, po štirinajstih letih, začel govoriti.

Udeleženke seminarja so spoznale profesorjev model v podrobnostih, pri tem pa tudi izdelovanje posebnih glasbil, kot jih izdelujejo za otroke v invalidskem podjetju v Landshutu. V letu dni pripravi po dve glasbili. Dvainštirideset udeleženk je spoznal z očetom tudi tudi z osnovami didaktičnih veščin barvnega notnega sistema.

Te bodo pridobile mednarodno spričevalo ter možnost mednarodne izmenjave na festivalih Ulwilla. Naslednji seminar v Sloveniji bo oktobra, ko bo znova nastopila glasbe na skupina Ulwilla. Tokratni seminar je podprla celjska enota Zavarovalnice Triglav.

BJ, Novi tednik, 19. 5. 1994