Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogaški Slatini na zborih o samoprispevku


S tem podnaslovom je bil na današnji dan pred 30 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

V mestni krajevni skupnosti Rogaška Slatina se vrstijo zbori občanov, kjer predstavljajo program novega samo prispevka. Ta obsega naložbe v plinifikacijo, gradnjo šport nega parka, nakup aparata za zgodnje odkrivanje raka na dojki (mamografa) ter v kabelsko televizijo.

Slatinčani ter okoličani se bodo o 5-letnem samoprispevku izrekali 29. maja. Skupna vrednost naložb bi znašala 640 milijonov tolarjev, od tega bi s samoprispevkom zbrali 432 milijonov, iz mestnega proračuna pa dodali 88 milijonov. Za plinifikacijo bi 40 milijonov prispeval še Petrol, za 80 milijonov pa bi pridobili tudi republiški ekološki kredit.

Plinovodno omrežje, v vrednosti 500 milijonov tolarjev, nameravajo zgraditi na celot nem območju KS, njegova življenjska doba bi bila 50 let, lastnik pa bi postalo mesto. Pri uporabi plina opozarjajo zlasti na njegovo ugodno ceno, nižjo porabo elektrike ter varovanje okolja. Priklopilo bi se več kot dva tisoč gospodinjstev.

V Športnem parku ob Sotelski cesti, ki se bo raztezal na 12 hektarjih, nameravajo v prvi fazi dograditi nogometno igrišče ter atletsko stezo. Za naložbe v okviru samoprispevka potrebujejo 64 milijonov tolarjev, od tega pa bi jih prispevali 24 iz mestnega proračuna.

Med pomembnejšimi naložbami je tudi predvidena gradnja kabelske televizijske mreže, vredna 64 milijonov tolarjev. V mestni krajevni skupnosti, ki bi prispevala 24 milijonov, opozarjajo, da bi z njo omogočili tudi boljši sprejem zemeljskih postaj, prispevala bi k lepšemu videzu turističnega mesta, uvedli pa bi tudi lokalni program. Med zdravniki Rogaške Slatine pa se je rodila zamisel o ustanovitvi centra za preprečevanje raka na dojkah, pri tem pa potrebujejo 12 milijonov tolarjev za nakup mamografa. Če bo samoprispevek izglasovan, bi zaposleni plačevali po 1600 tolarjev na mesec, upokojenci po 500, kmetovalci do 3200 tolarjev. Z zneski za plačilo samoprispevka pa je mogoča nižja osnova za dohodnino.

Brane Jeranko, Novi tednik, 12. 5. 1994

*cena časopisa: 150 tolarjev