Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Upravne enote od sedaj naprej stavkajo vse delovne dni. Še bo mogoče uredili dokumente v nenujnih primerih?


Zaposleni na dveh tretjinah upravnih enot po državi zaradi neizpolnjenih zahtev zaostrujejo stavko. Od sedaj naprej bodo stavkali vse delovne dni. Med upravnimi enotami, ki so zaostrile stavko, sta tudi šmarska in šentjurska.

Ob sredah lahko na upravnih enotah po Sloveniji prebivalci urejajo samo nujne zadeve, saj zaposleni že od 13. marca vsako sredo zapored izvajajo stavko. Sedaj so se v 39 od 58 upravnih enot v državi stavko zaradi neizpolnjenih zahtev odločili še zaostriti, tako da bodo stavkali vse delovne dni. Stavko bodo med drugim zaostrili tudi na upravnih enotah v Šmarju pri Jelšah in Šentjurju ter bližnjem Celju. Ostale upravne enote bodo večinoma še naprej stavkale samo ob sredah.

S stavko si zaposleni med drugim želijo opozoriti na prenizke plače in obremenjenost ter doseči povišanje plač za sedem plačnih razredov in izenačiti nazive zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih.
Bo na upravnih enotah še vedno mogoče urejati dokumente?
Upravna stavba v Šentjurju

V času stavke bo na upravnih enotah mogoče urediti samo zadeve, ki jih narekuje Zakon o stavki. S šmarske upravne enote so nam naloge, ki so jih dolžni zagotavljati, povzeli tako: “Mi smo dolžni zagotavljati minimum delovnega procesa, ki zagotavlja varnost ljudi in premoženja, ali pa je nenadomestljiv pogoj za življenje in delo občanov ali delo drugih organizacij.

Ob tem je Ministrstvo za javno upravo objavilo razširjen nabor nalog, ki jih bodo morali opravljati kljub stavki. Med drugim je zapisano, da morajo upravne enote izdati dokumente v vsakem primeru, ne le, ko gre za nujno stanje. K temu se med drugim štejejo potni listi, osebne izkaznice in vozniško dovoljenje, kot tudi potrdila o prijavi in odjavi stalnega ali začasnega prebivališča.

V zaostreni obliki bo stavka potekala od 15. maja do preklica, predvidoma ko bodo izpolnjene njihove zahteve.