Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slatinski zavod osvešča z razstavo sredi Ljubljane


Zavod Uvid iz Rogaške Slatine se zavzema, da bi kolesarjenje postalo dostopnejše osebam z invalidnostjo, s svojimi dejavnostmi pa seže tudi zunaj našega območja. Tako je do sredine julija na ljubljanskem Kongresnem trgu na ogled fotorazstava, s katero ozaveščajo na pomen, ki ga ima tovrstna oblika gibanja za omenjeno skupino prebivalstva.

Na Kongresnem trgu so omogočili tudi vožnjo s prilagojenimi kolesi; vir foto: Blaž Lah in Matic Javornik/Zavod Uvid

Po njihovem lahko kolesari namreč vsak – tudi nekdo, ki je slep ali na invalidskem vozičku. Obstajajo namreč prilagojena kolesa, ki so zasnovana tako, da se uskladijo z vsako invalidnostjo, kompenzirajo telesne oviranosti in dopolnjujejo posameznikove prednosti. In takšnih koles je veliko! Toda dostop do njih je v Sloveniji skop, posamezniki pa si jih težko privoščijo, saj so izredno draga. Problem predstavlja tudi pomankanje primerne kolesarske infrastrukture. Kolesarske steze, poti in ceste pogosto niso zasnovane z dostopnostjo v mislih – niso dovolj široke za širša prilagojena kolesa, niso ustrezno vzdrževane in ravne, nimajo dovolj obračališč, poleg tega pa so za kolesarje invalide še toliko bolj nevarne, če niso ločene od glavne ceste in s tem prometa.

Ravno to sta poglavitna vzroka, da je na kolesarskih stezah opaziti tako malo kolesarjev invalidov – pa čeprav ima določeno obliko telesne in/ali duševne invalidnosti med 10 in 15 % ljudi.

Kolesarjenje je izjemnega pomena za osebe z invalidnostjo

V Zavodu Uvid, ki je organiziran kot socialno podjetje, so se lotili projekta »Kolesarjenje za vse« v okviru programa IMPACT4VALUES, ki ga financira Evropska unija. S projektom opozarjajo na izključenost oseb z invalidnostjo iz kolesarjenja, ki je zanje izjemnega pomena.

V primerjavi z neinvalidi so namreč bolj nagnjeni k bolezenskim stanjem, ki jih telesna aktivnost preprečuje, ravno invalidi pa so populacija, ki je najmanj telesno dejavna. Poleg tega so športne aktivnosti odlična platforma za vključenost v družbo in občutek pripadnosti ter enakovrednosti, s prezrtostjo invalidov pa se poglablja njihova socialna izključenost.

Kolesarjenje ni samo oblika rekreacije, ampak tudi način (zelene) mobilnosti, hkrati pa je za mnoge invalide zaradi drugačnega prenosa sil in drugačne obremenitve sklepov ter hrbtenice celo lažje od hoje.

Fotografska razstava posebnih kolesarjev

Na fotografski razstavi so ovekovečeni obrazi, na katerih so kolesarske čelade, pripadajo lokalnim kolesarjem invalidom. Na fotografijah so Lea, ki tako rada kolesari, da jo je težko spraviti s kolesa; Roman, ki je po možganski kapi pristal na invalidskem vozičku in strašno rad pripoveduje vice; Štefan, ki obožuje pisanje besedil, poezije in glasbo s dobrim sporočilom; Jernej, ki ima obširno znanje o športnikih; Natalija, ki zaradi cerebralne paralize potrebuje pomoč pri večini aktivnosti, a je to ne ustavi in gre strašno rada na kolo; Ladi, ki je v prometni nesreči pri 6. letih izgubil vid in je državni reprezentant v showdownu ter lanskoletni državni prvak; najstnica Jona, ki rada obiskuje tekme košarkarskega kluba Rogaška Slatina in jo na vožnje s kolesom spremlja pes Bobi; Patricia, ki ima ogromno srce in je svoji sestri Samanthi največji vzor ter Simon, ki uživa izjemno polno življenje in je naravni talent za poziranje pred fotoaparatom.

Na fotografijah sta tudi glavna ambasadorja kampanje »Kolesarjenje za vse«, Primož Jeralič in Lena Gabršček. Lena je kapetanka slovenske reprezentance odbojke sede, za katero bomo letos navijali na paraolimpijskih igrah v Parizu, Primož pa je Slovenijo kot prvi ročni kolesar zastopal na paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016.

Vožnja s prilagojenimi kolesi

Na dogodku so mimoidoči lahko tudi preizkusili nekatera električna prilagojena kolesa – tricikel, vzporedni tandem in kolo, na katerem je mogoče peljati osebo na invalidskem vozičku. Ravno vožnja s kolesi je prinesla največ navdušenja, saj je kolesarjenje zares nekaj edinstvenega, z občutkom svobode, ki prežame telo takoj, ko sedemo na kolo in pričnemo poganjati pedala proti naslednji pustolovščini.

Za vožnjo s prilagojenimi kolesi lahko kontaktirate Zavod Uvid Rogaška Slatina.

Nedavno so kolesarjenje omogočili članom društva Sožitje iz Šentjurja: