Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prijateljsko kolesarjenje po dolini Sotle: ceste okoli Rogatca zavzelo več sto kolesarjev


V nedeljo so bile ceste okoli Rogatca polne kolesarjev, saj se je tam odvijala že 19. izvedba tradicionalnega Prijateljskega kolesarjenja po dolini Sotle. Okoli 200 kolesarjev se je odpravilo po treh progah, ki so bile dolge od 18 do 60 kilometrov.

Kolesarjenje so prvič priredili leta 2004, ko je Slovenija vstopila v Evropsko unijo. Od takrat naprej ga prirejajo vsako tretjo nedeljo v maju. Namen dogodka je ohranitev druženja s hrvaško stranjo Sotle tudi po tem, ko je pred več kot tridesetimi leti bregova ločila meja.

Dogodka so se udeležili kolesarji vseh starosti; foto: Jaka Grobelšek

Na dogodku, ki ga v sodelovanju z Osnovno šolo Viktora Kovačića Hum na Sutli organizira Športno društvo Osnovne šole Rogatec, se imajo kolesarji možnost podati na tri proge različnih zahtevnosti. Najlažja je dolga 18 kilometrov in poteka po obeh straneh Sotle do mejnega prehoda Dobovec pri Rogatcu. Druga, dolga 30 kilometrov, ubere podobno pot, vedar vključuje klanec.

Tretja, ki je namenjena bolj zagretim kolesarjem, poteka do mejnega prehoda Dobovec pri Rogatcu, nato pa po hrvaški strani kolesarje pelje vse do Imenega in po slovenski strani nazaj v Rogatec. Dolga je 60 kilometrov.

Bogato dogajanje tudi za otroke

Poleg treh prog vsako leto pripravijo tudi poligon za najmlajše, kjer se lahko pomerijo v raznih disciplinah, ki se preverjajo na kolesarskem izpitu. Letos je bilo mladih okoli trideset. Pri organizaciji in varovanju kolesarjev so organizatorjem na pomoč priskočili reditelji iz Združenja šoferjev in avtomehanikov Rogaška Slatina ter gasilci iz Rogatca.

Otroci so se lahko preizkusili v poligonu; foto: Jaka Grobelšek

Kot nam je povedal predsednik Športnega društva Osnovne Šole Rogatec Marko Herček, se udeležba vsako leto vrti okoli 200 kolesarjev, podobna pa je bila tudi letos. Ob tem je dodal naslednje: “Kolesarji so bili zelo zadovoljni, vreme so imeli odlično. Vse je potekalo tako kot mora, nobene poškodbe ni bilo, tako da smo še toliko bolj veseli. Drugo leto imamo pa 20. izvedbo kolesarjenja, tako da se že veselimo.

Utrinki z dogodka; foto: Jaka Grobelšek