Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Parada učenja v Šmarju pri Jelšah: praznik učenja in ustvarjalnosti (foto, video)


V sredo 22. maja je v Šmarju pri Jelšah potekala Parada učenja, ki je privabila številne obiskovalce in udeležence. Dogodek, organiziran v okviru Tednov vseživljenjskega učenja, je bil prava poslastica za vse, ki cenijo pomen učenja, ustvarjalnosti in skupnosti.

Letošnja Parada učenja v Šmarju pri Jelšah, ki jo pripravlja Knjižnica Šmarje pri Jelšah, je gostila vrsto delavnic, predavanj in interaktivnih aktivnosti s posameznimi dogodki.

“V Knjižnici Šmarje pri Jelšah smo izredno veseli, da smo del tega vseslovenskega dogajanja in da delujemo tukaj kot eden izmed nacionalnih koordinatorjev ter da imamo to priložnost, da lahko organiziramo to povezovanje kulture in učenja na takšen način ter da povezujemo generacije od najmanjših do najstarejših,” je ob boku dogajanja dejal direktor šmarske knjižnice, Marko Samec.

Na paradi so se predstavile različne lokalne in regionalne organizacije, ki delujejo na področju izobraževanja in kulture.

Med njimi je bil tudi Javni zavod Regijsko študijsko središče iz Celja, kjer so se predstavili vsi trije visokošolski zavodi, ki v okviru njihovega središča delujejo in sicer Fakulteta za varstvo okolja, Fakulteta za zdravstvene vede in Visoka šola za proizvodno inženirstvo.

Študentje Fakultete za zdravstvene vede
Študentje Fakultete za zdravstvene vede in obiskovalci (Foto: Laura Plevnik)

Direktorica Regionalnega študijskega središča, Katja Esih, je na kratko predstavila dogajanje: “Na današnjem dogodku v okviru Parade učenja predstavljamo naše študijske programe, med drugim pa študentje iz Fakultete za zdravstvene vede izvajajo različne zdravstveno vzgojne delavnice in sicer obiskovalcem merijo krvni sladkor, krvni tlak ter vsebnost kisika v krvi in potem na podlagi tega primerno zdravstveno vzgojno svetujejo. Fakulteta za varstvo okolja pripravlja delavnice s področja poznavanja mikroplastike. Visoka šola za proizvodno inženirstvo pa tudi tako kot vse ostale predstavlja svoje študijske programe.”

Na stojnici Razvojne agencije Sotla so predstavjali projekte, ki potekajo v okviru LAS Obsotelje in Kozjansko in svojo ostalo dejavnost.

Na Paradi učenja v Šmarju so sodelovali številni razstavljalci od blizu in daleč. Svoje projekte je predstavila Razvojna Agencija Sotla, Šolski center Rogaška Slatina, Univerza za tretje življenjsko obdobje Osrednje knjižnice Celje, Obrtna zbornica Šmarje, TŠM Šmarje, Kozjanski park, Šolski center Šentjur in številni drugi.

Ob 11. uri je sledilo slavnostno odprtje likovne razstave študijskega krožka “Srečanje z barvami” pod vodstvom mentorice Erne Ferjanič. Tukaj so si obiskovalci lahko ogledali razstavljena dela članov likovnega študijskega krožka Knjižnice Šmarje pri Jelšah, v vitrinah pa so bila prestavljena še dela ostalih krožkov. Razstava je prikazala kreativnost in umetniško izraznost članov krožka, ki so s svojimi deli navdušili obiskovalce.

Parada učenja 2024
Slikarska razstava članov likovnega študijskega krožka Knjižnice Šmarje pri Jelšah (Foto: Laura Plevnik)
Jana Turk Šulc: dogajanje približati ljudem

Koordinatorica Tednov vseživljenjskega učenja v Knjižnici Šmarje pri Jelšah Jana Turk Šulc je ob odprtju razstave predstavila dogajanje na Paradi učenja, ki je potekalo skozi celoten dan, zaključilo pa se je z večernim nastopom Zvenečih Jelš. Dogajanje ni potekalo samo v Knjižnici Šmarje, ampak tudi v njenih enotah, vrtcih, domih za ostarele, … Dogajanje namreč želijo približati tudi tistim, ki se ga v Šmarju ne morejo udeležiti.

Koordinatorica, Jana Turk Šulc
Koordinatorica, Jana Turk Šulc (Foto: Laura Plevnik)

Med drugim je izpostavila tudi: ”Pri nas imamo to srečo, da se povezujemo, ne samo sodelavci knjižnice, ampak tudi vsi naši študentje, naši krožkarji in vsi tisti, s katerimi sodelujemo, morda res najbolj intenzivno samo v tednih vseživljenjskega učenja, ampak vedno vemo drug za drugega.”

Dogodek je obiskala tudi predstavnica Andragoškega centra Slovenije Urška Bittner Pipan. Zahvalila se je Knjižnici Šmarje pri Jelšah, ki kot območni koordinator odlično opravlja svoje delo. Dodala je še: “Upamo, da bomo v teh dneh, še posebej na Paradah učenja, pripeljali v naše vrste tudi koga izmed tistih, ki še ne pozna teh radosti kulture, učenja z roko v roki, ter možnosti in priložnosti, ki jih vseživljenjsko učenje daje.”

Dogodek je zaznamoval tudi družabni del, kjer so se obiskovalci lahko sprostili ob glasbi lokalnih glasbenikov in se družili v prijetnem ambientu knjižničnega vrta. Knjižnica Šmarje pri Jelšah je s tem dogodkom še enkrat potrdila svojo vlogo pomembnega kulturnega in izobraževalnega središča v regiji.

Za več informacij o prihodnjih dogodkih in aktivnostih, ki jih organizira Knjižnica Šmarje pri Jelšah, pa lahko obiščete njihovo uradno spletno stranhttps://kspj.si/.  

Vabljeni k ogledu foto galerije in videa: