Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ljudska pesem odmevala na Prevorju, sledita še Šmarje in Šentjur


Pred desetletjem je na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Šmarju pri Jelšah pričel delovati študijski krožek Zveneče jelše, istočasno pa je pri Ljudski univerzi Šentjur začel delovati študijski krožek LUŠne citrarke in pevci, oba pod mentorstvom citrarke in ambasadorke vseživljenjskega učenja Jasmine Levičar.

Ob prvem okroglem jubileju so se odločili za skupni projekt, in sicer, da ljudsko pesem ponesejo po kozjanskih krajih. Tako so konec prejšnjega tedna na Prevorju odprli mini turnejo s koncertom Med kozjanskimi griči pesem odmeva. Naslov so si izposodili iz istoimenske zbirke ljudskih pesmi, ki jih je zbral Sašo Oberski in iz katere so tudi črpali zakladnico ljudskih melodij. Tako so obudili nekaj starih ljudskih pesmi iz Kozjanskega, jih nekoliko preoblikovali in posodobili.

Na koncertu jih je obiskal tudi razbojnik Guzej, ki sta ga iskala dva orožnika. Za medgeneracijsko sodelovanje so poskrbeli mladi prevorski harmonikarji in kitaristke s pevko Moniko Oprešnik. Zapeli so tudi Ljudski pevci s Prevorja z godcem Dragom, novo pesem o kozjanskih gričih pa je v ta namen napisala Ivanka Uduč s Planine pri Sevnici.

Posebno presenečenje pa je bil nastop terceta Domima, saj so pevke znova skupaj zapele po 20 letih. Jasmina Levičar je to opisala z besedami: “Čustven trenutek, ki je prebudil lepe spomine”.

Kulturno društvo Prevorje je poskrbelo za organizacijo, pogostitev ter druženje, petja pa ni manjkalo niti po koncertu.

Oglejte si bogato fotogalerijo Francija Hrovatiča

V malo drugačni zasedbi se kmalu obetata še dva dogodka, in sicer v sredo, 22. maja, ob 18. uri v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah in v petek, 24. maja, ob 19. uri v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur.