Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Henrik Plank v pripravah na olimpijske igre gostoval na matični šoli


Eden od kandidatov za nastop na letošnjih paraolimpijskih igrah je znova 49-letni Šentjurčan Henrik Plank. Na njegovi Osnovni šoli Franja Malgaja, ki jo je nekdaj obiskoval tudi sam, so pred kratkim gostili dogodek Zveze za šport invalidov Slovenije, kjer so ga podrobneje predstavili.

S članom Atletskega kluba Asfalt Kovač Šentjur se je pogovarjala nekdanja paralimpijska prvakinja Mateja Pintar Pustovrh. Planka sta pozdravila tudi ravnatelj šole mag. Jure Radišek, v imenu občine Šentjur pa podžupanja Silva Koželj.

Prizorišče je bilo v Telovadnici šentjurskih olimpijcev; foto: ZŠIS

Prisotnim učencem je Henrik predstavil svojo življenjsko pot. Povedal je, da se že 22 let ukvarja s parašportom. Sprva je metal kopje, suval kroglo in metal disk, danes pa tekmuje z diskom. Konec marca letos se je vrnil v atletske arene in v Italiji na mitingu svetovne serije z rezultatom 13,83 metra zasedel 5. mesto, z izkupičkom je prišel do norme za svetovno prvenstvo, konec junija pa bo jasno, ali bo Henrikov dosežek dovolj za nastop na paralimpijskih igrah.

Dogodku sta prisostvovala tudi ravnatelj in podžupanja; foto: ZŠIS

Doslej je tekmoval na treh paralimpijskih igrah (Peking 2008, London 2012 in Tokio 2021).

Leta 2011 je v Novem mestu vrgel kopje 17,42 metra, kar je še danes evropski rekord v njegovi kategoriji F52. Leta 2014 je bil Plank 2. na svetovnem prvenstvu.

Na zadnjih paralimpijskih igrah je v Tokiu v metu diska zasedel 7. mesto.

Plank še ne ve, če bo lahko tekmoval v Parizu; foto: ZŠIS

Plank je v pogovoru tudi povedal, da trenira tudi po osem ur na dan in da je parašport vse prej kot le rekreacija. Že vrsto let sodeluje tudi s trenerjem Luko Cmokom.

„Če si poškodovan, ne moreš govoriti o formi. Že s tem, da sem dosegel normo za svetovno prvenstvo in postal kandidat za nastop na paralimpijskih igrah, sem bil zelo presenečen. Težko je tekmovati in hkrati sanirati poškodbo rame. A nam je uspelo. Moj trener Luka Cmok je naredil dober program in o tem pričajo rezultati. Svoje  je dodala še moja fizioterapevtka, ki sem ji zelo hvaležen!“ je o svojih pripravah povedal Plank.

Nekdanji malgajevec je učence letos pozdravil na prvi šolski dam in jim položil na srce, da v življenju ni predaje in da se je moč pobrati po vsakem porazu.