Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Drobiž iz Kozjanskega


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 70 leti objavljen članek v Savinjskem vestniku. Vabljeni k branju:

Na Bučah so že postavili transformator, izkopali jame in tja dostavili drogove. Elektrifikacija bo zajela vas Buče, naselja Bučko gorco, Ortnico in Vrensko gorco. Tu sta glavni kmetijski panogi sadjarstvo in vinogradništvo, ki sta bili lani po pozebi uničeni, trta celo tako daleč, da še letos ni pričakovati kaj prida vinskega pridelka. Prebivalci so hvaležni, da je okraj tudi letos namenil za elektrifikacijo bučkega okoliša pomoč.

*

Z enako vnemo so si zgradili transformator na Prevorju ter preskrbeli in razmestili drogove. Omrežje zajema več vasi in naselij, med njimi takšna, ki so bila po okupatorju popolnoma porušena in sedaj z velikimi napori pogorelcev deloma obnovljena. Tudi tu ni denarja in je nadaljevanje z elektrifikacijskimi deli brez pomoči izključeno.

*

KUD na Bučah je uprizorilo veselo tridejanko in z njo gostovalo v Polju, Virštanju in Podčetrtku. Povsod so bili z nastopom zadovoljni, ne sme se pa z njim zadovoljiti gledališka družina. Njo mora gnati volja, da bo ljudem kmalu zopet kaj nudila.

*

Po opravkih na Pilštanju sem si tam ogledal vzporedico v bivšem skladišču. Upam, da so si paralelko ogledali tudi pristojni organi in bili prav takšnega menja, da otroci z učiteljico ne spadajo v tak vlažen in razpokan prostor in da so se prav tako čudili, kako je mogla šolska mladina vzdržati čez zimo v tej zasilni »učilnici«.

Savinjski vestnik, 14. 5. 1954