Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Betonarna Negonje 2.0 tudi uradno odprta (foto)


V industrijski coni v Rogaški Slatini je v petek, 10. maja, potekala slavnostna otvoritev betonarne nove generacije, v lasti slatinskega podjetja GIC Gradnje. Podjetje jih je pred tem zgradilo že tri, a pri tem gre za prvo grajeno po smernicah trajnostnega razvoja. Je trenutno edina v Sloveniji z digitaliziranimi procesi dela, tako pri naročanju betona kot tudi v delu laboratorija.

Trak sta prerezala direktor podjetja GIC GRADNJE d.o.o., dr. Rok Cajzek ter župan Občine Rogaška Slatina, mag. Branko Kidrič. Direktor, Rok Cajzek, je uvodoma poudaril, kako pomembno je, da se o trajnosti začne razmišljati že ob začetku gradnje, torej tudi pri proizvodnji materialov. “Z optimiziranjem proizvodnje, digitalno preobrazbo procesov, uporabo nizkoogličnih materialov, menim, da smo s to investicijo tudi v gradbeništvu naredili korak v pravo smer. Ponosen sem, da danes odpiramo prvo tovrstno betonarno v Sloveniji, ki ima v celoti digitalno vodene procese ter je podkrepljena z umetno inteligenco in vesel sem, da so nas na tej poti podprle tudi vse odgovorne institucije,” navaja Cajzek.

Zbrane goste je nagovoril tudi slatinski župan Branko Kidrič: “Z veseljem ugotavljam, da je podjetje GIC že vrsto desetletij nekaj več. Nekaj več na področju strokovnosti in kvalitete gradnje, o čutu do družbene odgovornosti v naši občini, nekaj več na področju uvedbe digitalizacije v gradbeništvu” je dejal in izrazil iskrene čestitke ob otvoritvi nove betonarne, prav tako pa gradnje novega Mednarodnega centra za trajnostno gradnjo v Rogaški Slatini , o katerem smo poročali v prejšnjem prispevku.

Skupna višina investicije betonarne je znašala 2,5 milijonov EUR, delno pa je bil financiran iz evropskih sredstev. Investicija v center za trajnostno gradnjo pa znaša 4,5 milijona evrov.

Z novo betonarno v skupini GIC začenjajo obdobje trajnostne gradnje in označujejo prehod iz klasičnih, v digitalno vodene procese. S tem so postavili temelje industrije 4.0 v industriji betona, in sicer s skrbno načrtovanim izborom in integracijo digitalnih tehnologij in naprednih proizvodnih procesov.