Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vpis v srednje šole 2024/2025: kateri šolski programi v Šentjurju, Rogaški in Celju zanimajo bodoče dijake


Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je objavilo stanje prijav za vpis v srednje šole za šolsko leto 2024/2025 na dan 2. aprila.

Bodoči srednješolci imajo zdaj čas do 23. aprila do 15. ure spremeniti svojo odločitev.

Morda bo kakšnega devetošolca s Kozjanskega in Obsotelja zamikala ta možnost, saj imata denimo tako I. Gimnazija v Celju kot Gimnazija Celje – Center prijavljenih precej manj dijakov, kot jih sprejmeta, prostor je še tudi na Šolskem centru Rogaška Slatina, medtem ko je letos najpopularnejši vpis na Gimnazijo Lava, na našem območju pa v program veterinarski tehnik na Šolskem centru Šentjur.

Na 26.066 razpisanih prostih mest v slovenskih srednjih šolah se je prijavilo skupaj 22.976 kandidatov.

Tudi letos se nadaljuje trend povečanega zanimanja za vpis v programe nižjega poklicnega izobraževanja, kot vsako leto pa se največ kandidatov prijavi v programe srednjega strokovnega izobraževanja, sledijo gimnazijski programi in nato programi srednjega poklicnega izobraževanja.

Oba šolska centra na Kozjansko-Obsoteljskem privabljata kar nekaj bodočih dijakov. Največ zanimanja je za program veterinarski tehnik Šolskega centra Šentjur, kjer se je na 28 razpisnih mest prijavilo 49 kandidatov. Zgolj šest manj prijav je na program mehanik kmetijskih in delovnih strojev, sprejmejo pa jih 26. Na Šolskem centru Rogaška Slatina je popularen program tehnik optik z 27 prijavljenimi na 28 mest, na splošni gimnazijski program je 23 prijavljenih, na športni oddelek pa še dodatnih 19.

Največ prijavljenih dijakov v programe celjskih srednjih šol beleži Gimnazija Lava, kjer se je na na splošni gimnazijski program na 112 razpisanih prostih mest prijavilo 143 kandidatov. Tudi drugi programi Šolskega centra Celje so večinoma lepo popolnjeni. Na program frizer na Srednji šoli za storitvene dejavnosti in logistiko se je denimo prijavilo 123 kandidatov na 78 razpisanih delovnih mest. Še en popularen program je zdravstvena nega na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Celje, kjer se je na 140 prostih mest prijavilo 134 kandidatov. Na 140 mest splošnega gimnazijskega programa I. gimnazije v Celju se je prijavilo 98 kandidatov.

Razmerje med številom vpisnih mest in številom prijav za izbrane programe srednjih šol izkazujemo v spodnjem grafu:

Nepopularni poklici

In kateri programi so na Celjskem in Kozjansko-Obsoteljskem najmanj popularni?  Zgolj  trije devetošolci bi radi postali tehniki steklarstva, prav tako trije bi bili peki, zidarji, štirje bi bili vrtnarji, pet bi jih bilo tesarjev, zgolj dva bi bila izvajalca suhomontažnih gradenj, sedem bi jih bilo hortikulturnih tehnikov.

To so razpisana vpisna mesta in prijave na programe ŠC Šentjur in ŠC Rogaška Slatina:

Razpisana vpisna mesta in prijave za vse celjske šole si oglejte spodaj: