Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prva toča letos na Kozjansko-Obsoteljskem (foto)


Ob današnjem prehodu hladne fronte čez Slovenijo se pojavljajo nevihte in nalivi s sodro in manjšo točo. Na Agenciji RS za okolje so za 16.30 napovedali  verjetnost toče za Savinjsko regijo. Kot kažejo spodnji posnetki, se niso zmotili.

Toča je sicer drobna in nenevarna, pa vendar je tako zgodaj v letu nismo vajeni. ARSO je zaradi neviht tudi izdal rumeno opozorilo.

Takole je pobelilo dvorišče v Dobju pri Lesičnem:

Vir foto: FB profil neurje.si, uporabnik Alison Cornelly

Toča je padala tudi na golf igrišču Amon pri Olimju:

Kot lešnikovo zrno debela toča v Kozjem (levo), ter v Podčetrtku (desno):

Levo toča v Kozjem (foto bralec Ivi), desno v Podčetrtku (foto bralka Danijela)

 

O drobni toči in sodri poročajo tudi iz Mislinje, Nove Cerkve in z gorenjskega konca.

Je tudi pri vas padala toča? Pošljite nam fotografijo na [email protected] z navedbo kraja vremenskega dogodka
Zrak se bo prečistil puščavskega vetra

Dobra posledica prihoda hladne fronte pa je očiščenje zraka puščavskega prahu, ki ga je v preteklih dneh nad naše kraje prineslo z območja Sahare.

“Puščavski prah lahko v ozračju vztraja tudi dlje časa, k izboljšanju stanja po navadi pripomore prehod vremenske fronte, kot je tudi tokrat,” so zapisali na ARSO.

Dodali so še, da  so se ravni delcev PM10 ravno zaradi puščavskega prahu dvigale že v drugi polovici tedna, vrhunec pa so dosegle včeraj, ko so v Iskrbi beležili vrednosti tudi nad 320 μg/m3. “Iz meritev z naših postaj je lepo razviden tudi prehod hladne fronte, ravni delcev so namreč v nekaj urah povsod padle pod 20 μg/m3. Prehod hladne fronte z dežjem je torej razlog, da smo danes zjutraj znova občudovali modro nebo in oddaljena gorovja, ki so v vrhovih še pokrita s snegom.”