Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prijateljfest dveh mest: slatinski gimnazijci na dijaški izmenjavi čez mejo


Prejšnji petek so se dijaki tretjega letnika gimnazije, ki deluje v okviru Šolskega centra Rogaška Slatina, odpravili na obisk k vrstnikom prek meje v Srednjo šolo Pregrada.

Gre za tako imenovani prijateljfest dveh mest: vzpostavljeno mednarodno dijaško izmenjavo z namenom širiti obzorja, izmenjati ideje, poglede, pridobivati nova znanja, izkušnje ter se seveda družiti s sovrstniki.

Kot je zapisal dijak 3. b, Gal Jagodič, so bili slatinski dijaki pri vrstnikih s Hrvaške toplo sprejeti. Na Srednji šoli Pregrada jih je pričakal kulturni program ter uvodne informacije o poteku druženja.

Dijake so razdelili v štiri delavnice. Eni so se preizkusili v lovu na zaklad, drugi v izdelavi in streljanju z lokom, tretji na delavnici Marie Curie, ki je evropski projekt odličnosti v znanosti in o moralni avtoriteti. Po izvedenih delavnicah so predstavili, kaj so na njih počeli, nato pa so si privoščili kosilo.

Delavnice na Srednji šoli Pregrada

Po kosilu so si slovenski in hrvaški dijaki ob prijetnem druženju ogledali kraj Pregrada. Pred odhodom so naredili še skupinsko fotografijo in se poslovili od novih prijateljev, v vedenju, da se bodo čez nekaj dni spet videli v Rogaški Slatini, je še zapisal Gal Jagodič.

Osnovni namen projekta Prijateljfest dveh mest je vzpostaviti kakovostno sodelovanje med šolama, ki sicer delujeta v različnih državah, a sta si po strukturi in organiziranosti precej podobni. Po Galovih besedah je bila dijaška izmenjava nepozaben dogodek, “še posebej, ker smo pokukali izven meja Slovenije, preizkusili naše znanje hrvaščine.”