Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ob občinskem prazniku Občini Kozje poklonili kvačkani grb


Na občini Kozje so včeraj, ko je bil dan občinskega praznika, slavnostno prevzeli kvačkani grb, ki ga je v projektu Slovenija kvačka, vpisanem tudi v Guinnessovo knjigo rekordov, kvačkala domačinka Ana Ljubi.

Pred štirimi leti sta se Slovenjegradčanka Jadranka Smiljić in Anita Kac iz Šentjanža pri Dravogradu podali v lov za Guinnessovim rekordom v neprestanem kvačkanju, ki sta ga dosegli po 28 urah in petih minutah kvačkanja. V letu 2021 je sledil nov, še večji projekt, poimenovan Slovenija kvačka, v katerem je 211 kvačkaric in kvačkar začelo ustvarjati 212 slovenskih občinskih grbov. Skupaj s še drugimi skoraj tisoč izdelki za slovenske občine so bili ti nominirani za Guinnessovo knjigo rekordov, kamor so bili pred kratkim tudi vpisani.

V Kozjem so pri tem imeli še to srečo, da se je za kvačkanje kozjanskega grba prijavila domačinka Ana Ljubi, ki je lahko kvačkala kar domači grb. Občina Kozje se je zdaj pridružila drugim 186 slovenskim občinam, ki so te grbe odkupile. S tem so dokazale, da cenijo znanje in veščine izdelave ročnodelskih izdelkov naših gospodinj, ki bi zlahka dobili mesto v vsaki knjigi o slovenski dediščini.

Županja Milenca Krajnc je ob slavnostnem prevzemu kvačkanega grba izrazila veselje, da bo unikaten umetniški izdelek dobil stalno mesto v večnamenskem prostoru, kjer se odvijajo številni dogodki in prireditve. Ob tem je poudarila pomen spoštovanja in sobivanja v lokalni skupnosti v namen doseganja visokih ciljev.

»Naša skupnost je skozi 30-letno obdobje naredila velike premike, tako se lahko danes postavljamo tudi na zemljevid prepoznavnih občin, čeprav smo majhni. Ta majhnost ima svojo prednost in veseli me, da znamo vedno stopiti skupaj in oblikovati tisto dobro, ki prinaša kakovostno življenje vsem generacijam,« je opisala. K besedi je županja povabila tudi avtorja kozjanskega grba mag. Petra Krivca, ki je opisal nastajanje grba in njegovo simboliko.

Grb kvačkala 80 ur

Prireditvi slavnostnega prevzema kvačkanega grba je prisostvovala tudi avtorica Ana Ljubi z Veternika, ki se je kvačkanja priučila od svoje mame že v otroštvu. Od tedaj vseskozi kvačka, bila pa je zelo vesela, da je bila na natečaju izbrana med slovenske kvačkarice, ki so ustvarjale Guinnessov rekord. Še bolj jo je razveselilo, da je lahko kvačkala grb svoje občine.

Za izdelavo grba se je morala Kozjanka v elitni družbi slovenskih kvačkaric in kvačkarja priučiti nove tehnike kvačkanja, tako imenovane tehnike c2c, saj je bil pogoj, da ustvarjajo v tej tehniki diagonalnega ustvarjanja. Za izdelavo grba je potrebovala 80 ur, narejen pa je bil približno v enem mesecu, sicer pa kar dva meseca prej, kot je bil rok za zaključek projekta.

Prireditvi ob prevzemu grba so prisostvovali tudi častni občan Občine Kozje Dušan Andrej Kocman, ravnatelj Roman Gradišek, ravnateljica Mateja Koprivc Polutnik in predstavniki kozjanskega občinskega sveta ter občinske uprave. Poseben pečat so s svojo udeležbo prireditvi dali tudi učenci Osnovne šole Kozje. Srečanje pa so izkoristili tudi za predstavitev krožka kvačkanja v Medgeneracijskem centru Kozje, nekaj besed o njem je povedala Sabina Kovačič.

V zaključku pa sta se županja Kranjčeva in ustvarjalka Ljubijeva podali še na balkon do kvačkanega grba. Skupaj sta razvezali slavnostni trak in tako opravili sibolično predajo.

In še

In še fotogalerija: