Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Najprej pohod na Rifnik, nato pa sprehod po njegovi bogati zgodovini (foto)


Teden zdravega mesta so v Šentjurju proslavili na najboljši mogoč način: z združitvijo fizične aktivnosti in širjenja obzorij ob spoznavanju zgodovine naših krajev.

Razvojna agencija Kozjansko oz. njen Turistično informacijski center Šentjur je, v sodelovanju z Občino Šentjur, organiziral pohod na Rifnik in na vrhu hriba še vodenje s predavanjem po Arheološkem parku Rifnik.

Krasna sončna sobota je privabila številne domačine, kot tudi precej pohodnikov iz drugih občin.

Teden zdravega mesta je v občini Šentjur že tradicionalno obarvan z različnimi športnimi dogodki in predavanji o preventivi. V letošnjem letu so se na  TICu Šentjur odločili, da bodo ponudili rekreacijo z izobraževalno vsebino. Dogodek so poimenovali Gremo na Rifnik!

Pohodnike je na Rifnik spremljal Mirko Čander, lokalni vodnik in oseba, ki Rifnik pozna skoraj do drevesa natančno. Razložil je že nekaj zgodovine mogočnega hriba, ki se dviga nad Šentjurjem, kot tudi zdravilne in energijske točke.

Foto: Kvirina Martina Zupanc (klik za povečavo)

Na vrhu je pohodnike sprejela višja kustosinja Pokrajinskega muzeja Celje dr. Maja Bausovac, ki je razložila, da je bil Rifnik bolj ali manj neprekinjeno poseljen skozi vsa pomembnejša zgodovinska obdobja. Navdušila je s številnimi presunljivimi odkritji, med drugim tudi to, da so arheologi v narteksu, delu cerkve odkrili sarkofag z okostjema starejše ženske in mlajšega moškega.

Na najvišji točki hriba so ostanki zgodnjekrščanske cerkve s preprosto pravokotno zasnovo. (foto: Kvirina Martina Zupanc)

Rifnik, ki je bil poseljen že vse od mlajše kamene dobe, je sedaj preurejen v arheološki park na mestu največje poznoantične naselbine na Slovenskem. Arheološki park je odprt vse leto.

Najdbe si je mogoče  ogledati v Muzejski zbirki Rifnik in njegovi zakladi, ki se nahaja v Zgornjem trgu v Šentjurju.