Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dvorec Strmol in Muzej na prostem Rogatec ob odprtju nove turstične sezone z več novostmi (foto)


V ponedeljek dopoldan je Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec v Dvorcu Strmol priredil novinarsko konferenco, kjer so govorci predstavili ponudbo in novosti, ki jih letos ponujajo obiskovalcem.

Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec med drugim upravlja z Dvorcem Strmol in Muzejem na prostem, kjer so ob pričetku nove turistične sezone, ki jo zaznamuje 10. obletnica delovanja Rokodelskega centra, pripravili več novosti. Na konferenci so spregovorili župan Občine Rogatec Martin Mikolič, direktor Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec Vili Bukšek, ter Urška Grobelšek in Nives Brezovnik, prav tako z zavoda.

Letos so ponudbo Dvorca Strmol obogatili z avdio vodnikom, ki s kratkimi in poučnimi zvočnimi posnetki obiskovalcem predstavi dvorec in vse, kar ta ponuja. Nova pridobitev je za turiste na voljo v osmih jezikih, in sicer v slovenskem, angleškem, hrvaškem, nemškem, italijanskem, francoskem, nizozemskem in ruskem.

Očala Hololens 2

Prav tako so za obiskovalce novo doživetje pripravili s pomočjo očal za obogateno resničnost Hololens 2. Ob uporabi bodo obiskovalci skozi zanimivo in poučno igro reševali naloge, kjer jim bo prikazano, koliko časa so včasih potrebovali da so iz pšenice izdelali kruh.

Muzej na prostem, Dvorec Strmol in druge aktivnosti, ki jih ponuja zavod, je lani obiskalo okoli 22.000 obiskovalcev, od tega je petina tujcev. Zaposleni aktivno delajo na tem, da bi privabili še več obiskovalcev, ki prihajajo izven naših meja.

Obiskovalci se lahko preizkusijo v različnih rokodelskih delavnicah

V Dvorcu Strmol že deseto leto deluje Rokodelski center Rogatec, kjer razpolagajo s štirimi rokodelskimi delavnicami, ki so v okviru stalnega programa Okusimo dediščino brezplačno na voljo tudi nenapovedanim obiskovalcem. Na dvorcu se nahaja steklarska, pletarska in lončarsko likovna delavnica ter delavnica ročnega tkanja in sodobnega oblikovanja tekstilij. Rokodelski izdelki so na prodaj v prodajni galeriji na Dvorcu Strmol in v Muzeju na prostem Rogatec ter v spletni trgovini E-LODN.

Dvorec Strmol in muzej sta od prvega aprila ponovno odprta vsak teden od torka do nedelje, od 9. do 18. ure. Za družine na zavodu ponujajo posebne pakete vstopnic. Za 20 evrov lahko skupina dveh odrastlih in dveh otrok obišče tako Dvorec Strmol, kot tudi bližnji Muzej na prostem Rogatec, za 12 evrov pa si lahko družina občišče eno izmed obeh atrakcij.
Pri eni od delavnic se obiskovalci učijo oblikovanja stekla.
Objekti zavoda niso namenjeni le obiskovalcem, ampak tudi občanom

Po izčrpni predstavitvi delovanja muzeja je bilo jasno, da je Rogatec s tem pridobil na prepoznavnosti tako po Sloveniji, kot tudi izven naših meja. Nas je zanimalo še, kako so v delovanje vključeni domačini. Na vprašanja nam je odgovoril direktor Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec, Vili Bukšek.

Povedal nam je, da poskrbijo, da so muzejski prostori dostopni vsem v Rogatcu. Tam se marsikdaj prirejajo tudi koncerti in drugi kulturni dogodki, katere domačinom in drugim obiskovalcem ponujajo brezplačno. Marsikdaj pri raznih aktivnostih sodelujejo tudi z društvi v Rogatcu. Ob tem je direktor zaključil z naslednjim: “Mislimo, da ljudje v Rogatcu razumejo, da ti objekti niso od zavoda ali občine, ampak so od vseh Rogatčanov.

Vabljeni k ogledu fotografij muzeja: