Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kaj počneta društvi kmetic Ajda in Mavrica Šentjur: “Kmetice smo tiste, ki smo in bomo ogledalo podeželja.”


Kmetijstvo je ena najpomembnejših dejavnosti med nami. Poleg marljivih kmetov ga pri življenju prav tako ohranjajo razna društva, ki delujejo tudi v naših krajih.

V preteklih dneh sta svoja letna občna zbora imeli Društvo kmetic Ajda iz Šmarja pri Jelšah in Društvo kmetic Mavrica iz Šentjurja. O njihovih preteklih aktivnostih, prihajajočem dogajanju in zanimanju mladih smo povprašali predstavnici obeh društev.

Obe društvi za svoje članice vsako leto ponujata pestro dogajanje. Društvo kmetic Ajda, v katerega je aktivno vključenih več kot 160 članic, pogosto pripravlja in se udeležuje raznih delavnic in izobraževanj, kot so tečaj ročnih del v Bistrici ob Sotli in na Kristan vrhu ter kuharski tečaj. Vsako leto pripravijo Jožefov sejem v Bistrici ob Sotli in Jedrčev sejem v Podčetrtku, sodelujejo na festivalu Vina in Čokolade, na Kozjanskem jabolku ter tekmujejo v pripravi pohanega šnicla in praženega krompirja na Lovrenčevem sejmu v Podčetrtku. Že od vsega začetka se prav tako udeležujejo vseslovenskega srečanja kmetov na Ponikvi.

Društvo kmetic Ajda; vir foto: FB/Lea Babič

S članicami se pogosto odpravijo na razne izlete, kot je popoldanski izlet ob materinskem dnevu, za več dni pa se gredo naužiti sonca na hrvaški otok Murter. Pester program pripravijo ob največjem krščanskem prazniku, ko predstavljajo svoje velikonočne dobrote. Kot je pojasnila Javerškova, društvo odlično sodeluje tudi z drugimi zavodi in društvi v regiji. Ob tem je dodala: “Jaz vedno pravim, da smo me tiste, ki smo in bomo ogledalo podeželja.

Njihovo delo pa je bilo prepoznano tudi izven društva. Članica Stanka Alegro je lani prejela priznanje Občine Podčetrtek, predsednica Francka Javeršek pa je prejela plaketo občine Šmarje pri Jelšah.

Za naslednje leto si ponovno obetajo podobno pestro dogajanje, Javerškova pa je zaključila z naslednjim: “Jaz sem vesela, da smo tako lepo povezane, da skupaj sodelujemo, da znamo ceniti druga drugo in se spoštujemo. Zaradi tega nas potem spoštujejo tudi drugi.

Društvo kmetic Ajda; vir foto: FB/Lea Babič
Kmetice so zelo aktivne tudi v Šentjurju

Pestro je tudi v Društvu kmetic Mavrica Šentjur, kjer so imeli v lanskem letu dva izleta. V spomladanskem času so odšli v Grosuplje, jeseni pa so si na dolenjskem ogledali Novo Mesto, Krko in druge okoliške zanimivosti. Na Osnovni šoli Dramlje so imeli tečaj priprave štrukljev, članice pa so se prav tako imele možnost udeležiti predavanja na področju kmetijstva. Kmetice so sodelovale na Jurjevanju in se odpravile na pohod na Resnik. Velikokrat sodelujejo z raznimi ostalimi društvi, Podobne aktivnosti pa si obetajo tudi v letošnjem letu.

Društvo kmetic Mavrica; vir foto: FB/Društvo kmetic Mavrica Šentjur

Društvo, ki vključuje okoli 140 članic, je letos praznovalo 30-letnico delovanja. Ob tem je Martina Volarič povedala naslednje: “Mislim, da največ šteje to druženje, ker je v društvo vključenih dosti starejših članic. Mislim, da jim veliko pomeni, da lahko še kdaj kam grejo. Pomembna je tudi povezanost med nami, pletejo se prijateljske vezi in izmenjujejo izkušnje.

Obe društvi prav tako veliko vložita v pridobivanje novih mladih članic. Predstavnici sta pojasnili, da mladi pokažejo interes, da bi aktivno sodelovali pri aktivnostih, vendar mnogim to preprečuje služba in družina.

Društvo kmetic Mavrica; vir foto: FB/Društvo kmetic Mavrica Šentjurž
Društvo kmetic Mavrica; vir foto: FB/Društvo kmetic Mavrica Šentjur