Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V NSi na evropske volitve pošiljajo svoje najbolj znane obraze, na čelu s predsednikom

V Novi Sloveniji, tretji najmočnejši stranki slovenskega parlamenta, so danes predstavili listo kandidatov za volitve v Evropski parlament, ki bodo 9. junija letos.

»V NSi ponujamo volivcem preizkušene ljudi, ki bi znali dobro voditi to državo, zato bodo tudi dobro predstavljali Slovenijo v Evropskem parlamentu,« je ob tem dejala podpredsednica NSi, dr. Vida Čadonič Špelič in dodala, da so na listi predstavniki predvsem mlajše generacije politikov, kandidira pa tudi več žensk kot moških.

Na listi je večina najbolj prepoznavnih obrazov stranke, kot nosilec pa njen predsednik, mag. Matej Tonin. Na 9. mestu jo zaokrožuje dosedanja evropska poslanka, Ljudmila Novak. 

Lista kandidatov NSi za Evropski parlament:

  1. mag. Matej Tonin, poslanec in predsednik NSi
  2. Katja Berk Bevc, predsednica Mlade Slovenije, podmladka NSi
  3. David Klobasa, državni svetnik in župan občine Sv. Trojica v Slovenskih Goricah
  4. Mojca Erjavec, namestnica predsednika sveta NSi in občinska svetnica v občini Ravne na Koroškem
  5. Mojca Sojar, mestna svetnica v Mestni občini Ljubljana in predsednica mestnega odbora NSi Ljubljana.
  6. Janez Cigler Kralj, vodja poslanske skupine NSi in podpredsednik NSi
  7. dr. Vida Čadonič Špelič, poslanka in podpredsednica NSi
  8. Jernej Vrtovec, poslanec in predsednik Sveta NSi
  9. Ljudmila Novak, poslanka Evropskega parlamenta

Matej Tonin: Prihodnjih deset let bo za Evropo izjemno pomembnih

Ob predstavitvi kandidatne liste je njen nosilec in predsednik NSi mag. Matej Tonin dejal, da želi Nova Slovenija Evropsko unijo okrepiti, seveda pa pri tem odpraviti tudi vse napake, ki jih ima oziroma izboljšati področja, kjer je Evropski uniji v preteklosti spodletelo. »Zagotovo lahko rečemo, da bo prihodnjih pet oziroma deset let za Evropo izjemno pomembnih. Številni to primerjajo s tistim obdobjem po padcu berlinskega zidu. Ker nas čakajo številni izzivi, ker bodo odgovori nanje določili naša življenja v prihodnjih desetletjih. So pa trije ključni izzivi – varnostni, gospodarski in pa demografski,« je pojasnil.

Matej Tonin: »Trije ključni izzivi, ki nas čakajo, so varnostni, gospodarski in pa demografski.«

Tonin je opozoril, da v tem trenutku na evropskih tleh še vedno teče vojna in da je potrebno upoštevati morebitne politične spremembe v Združenih državah Amerike, ki bi spremenile položaj Evrope. Po njegovem EU dela prve korake na poti do posebnega komisarja za obrambo in oblikovanja posebnih evropskih institucij in skladov za izgradnjo naših obrambnih zmogljivosti.

Nosilec liste NSi na volitvah v Evropski parlament je njen predsednik Matej Tonin

Kot dodaten izziv je izpostavil še krepitev gospodarske oz. tehnološke sposobnosti EU ter pameten zeleni prehod. Kot tretji ključni problem in hkrati izziv pa je Tonin izpostavil nizko rodnost.

»Evropa se stara in iz tega izhajajo številne težave. Recimo raje izzivi na socialnem, zdravstvenem in številnih drugih področjih. Vsem bi lahko umestili tudi pametno migracijsko politiko, za katero lahko rečemo, da je bila to ena izmed točk, ki je v preteklosti Evropski uniji spodletela. Ker smo delali napačne vtise, da so dobrodošli predvsem tisti, ki želijo uživati in izkoriščati naše socialne sisteme, ki so zaradi staranja že tako ali tako obremenjeni. Predvsem pa bi morali dati drugačna sporočila, da so dobrodošli tisti, ki so pripravljeni delati in pomagati Evropi pri nadaljnem razvoju,« je pojasnil in dodal, da je lista NSi za evropske volitve močna tako po političnih izkušnjah kot tudi pri konkretnih strokovnih izkušnjah.