Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Takšen je bil Jelšingrad, ko je v njem deloval dom upokojencev (foto)


Dvorec Jelšingrad nad Šmarjem pri Jelšah ima več kot 600 letno zgodovino. Pravzaprav ravno letos mineva 600 let od njegove prve omembe – 1424 kot Erlach, že leta 1480 pa se v urbarjih gospostev Lemberg pojavi ime Jelsche – Jelše.

V večstoletnem času njegovega obstoja je Jelšingrad gostil marsikaj in marsikoga. V prejšnjem stoletju denimo od obrata, ki se je ukvarjal z lesno trgovino, do Arbeitdienst-a leta 1943, ki je skrbel za obvezno mladinsko delo pred vpoklicem v vojsko. Malo Šmarčanov, kaj šele drugih pa ve, da so po II. svetovni vojni in prihodu komunizma v Jelšingrad najprej spremenili v prevzgojni dom, za tem pa je bil preurejen v dom upokojencev.

Kozjanski potres leta 1974 ga je precej poškodoval in Šmarje je dve leti kasneje dobilo sodoben Dom upokojencev, ki deluje še danes. In ravno na Facebook profilu tega so te dni, v spomin na 600-letnico prve omembe dvorca, objavili fotografije tedanjega doma upokojencev v Jelšingradu.

Takole so zapisali:

“Letos obeležujemo 600. obletnico prve omembe gradu Jelšingrad, v katerem ima korenine med drugim tudi naš dom upokojencev. Ob fotografijah, ki jih je našemu zavodu podaril priznani pokojni šmarski fotograf g. Mestinšek Stanko, nas tisti, ki smo imeli svojce v takratnem Domu počitka Jelšingrad, prevevajo spomini…. Ob teh fotografijah se lahko globoko zamislimo in se hkrati zavedajmo, kako smo na področju socialnega varstva in s tem povezane namestitve svojca v današnji Dom upokojencev, napredovali. Lahko smo samo hvaležni ….”

Mestinškove fotografije gradu iz tistega časa: