Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Spet novi črnograditelji na Šmarskem?


S tem podnaslovom je bil na današnji dan pred 30 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Na Šmarskem so prijavili 261 črnih gradenj, med temi pa za tri objekte legalizacija ni mogoča. Občinska vlada je pretekli teden že sprejela osnutek prostorskih ureditvenih pogojev. Gre za možnost legalizacije 257 nedovoljenih posegov, večinoma s pomočjo sanacije.

Med zbiranjem številnih podatkov so v občini ugotovili, da je velika večina črnih gradenj izven urejenih naselij. Na varovanih območjih prvega kmetijskega območja jih je četrtina, 80 na območju naravne in kulturne dediščine, 50 v posebej določenih kulturnih krajinah, v krajinskem parku Boč ter varstvenem pasu pitne vode po 10, v območju cerkev ali gradov ter v plinovodnem pasu pa po 9. Dva črnograditelja nista upoštevala varovanja, ki velja za naravni spomenik Ločnica in arheološko najdišče v Golobinjeku.

Večina črnih gradenj pa je vendar v drugem kmetijskem območju, prevladujejo stanovanjski objekti ter vinske kleti (78 oziroma 76 gradenj), gospodarskih poslopij je 51, vikendov 29, garaž in shramb 18, ostalo pa so delavnice, igrišča, trgovine, pekama in žaga.

V obširnem občinskem gradivu so podrobno opisani pogoji legalizacije in sanacije za vsak objekt posebej. Za 63 objektov obstaja možnost legalizacije brez sanacije, za 194 pa z njo (za en objekt so predvideli pridobitev dovoljenja po rednem postopku). Večinoma gre za arhitekturno sanacijo, zakrivanje vedutno motečih objektov z zelenjem ter za osnovne geološke pogoje. Za skupino desetih vikendov na Dreveniku, v krajinskem parku Boč, pa so predvideli sanacijo v izdelavi prostorskega izvedbenega načrta. Tri gradnje, za katere legalizacija ni mogoča, so v Prelogah, Olimju in na Donački gori.

Na zadnji seji šmarske vlade so posebej opozorili, da se v občini pojavljajo že nove črne gradnje. O osnutku odloka glede legalizacije in sanacije črnih gradenj bodo razpravljali še na enem prihodnjih zasedanj občinske skupščine, ko bodo verjetno razpravljali tudi o novih črnograditeljih.

Brane Jeranko, Novi tednik, 10. 3. 1994