Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Policisti izvajajo poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov


Po vsej Sloveniji bo vse do 24. marca potekala nacionalna preventivna akcija, katere namen je ozaveščati o pomenu pripetosti med vožnjo. V tem času bodo policisti izvajali poostrene nadzore nad uporabo varnostnih pasov ter ustreznega zadrževalnega sistema.

V lanskem letu so policisti ugotovili 30.190 kršitev neuporabe varnostnih pasov, v letu 2022 pa 40.868. V letu 2023 je bilo ugotovljenih 4.034 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih. Leta 2022 je bilo teh kršitev 4.701.

Obveznost pripenjanja nalaga 33. člen Zakona o pravilih cestnega prometa, po katerem se voznika ali potnika, ki ni pripet z varnostnim pasom, kaznuje z globo v višini 120 evrov.

Foto: AVP

Na spletnih straneh Policije so zapisali, da uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrtno prometno nesrečo za polovico. Skoraj za enak odstotek se z uporabo varnostnega pasu zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe, tveganje za nastanek lažjih poškodb pa za skoraj četrtino – tako pri voznikih kot pri sopotnikih.

V Agenciji za varnost prometa in Policiji ob tem opozarjajo, da nikakor ne gre pozabiti na potnike na zadnjih sedežih, v večini so to najmlajši. Aktivnosti Policije bodo v letošnjem letu dodatno osredotočene na javne prevoze potnikov v avtobusih. Namen aktivnosti je doseči, da bi potniki dosledno uporabljali varnostne pasove.

Da bi bili o pomembnosti uporabe varnostnega pasu poučeni že najmlajši, Agencija za varnost prometa 20. leto zapored izvaja projekt Pasavček. V letošnjem jubilejnem letu sodeluje 1.522 skupin in 28.462 otrok. S sloganom Red je vedno pas pripet projekt spodbuja dosledno in pravilno uporabo otroških varnostnih sedežev in pripetost otrok med vožnjo.

Agencija in Policija pozivata vse voznike, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti. Pri najhujših posledicah prometnih nesreč je namreč vedno znova ugotovljeno, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledno uporabljali varnostni pas. Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 km/h.

  • Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 km/h, deluje na naše telo enaka sila, kot če bi padli 10 m globoko. Pri večjih hitrostih se ta sila zelo povečuje.
  • Strokovnjaki so ugotovili, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 % manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove.