Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Od Mercedesa 170 do Fička: s starodobniki na kavo v Šentjur (foto)


Le kdo se ne spomni legendarnih avtomobilov prejšnjega stoletja, kot so Zastava 750 – Fičo, Fiat 126 – bolj znan kot “Pičipoki”, pa prva izvedba Golfa, legendarni Spaček itd.? 

Na naših cestah jih leta 2024 srečamo res redko, zato jih je toliko bolj atraktivno videti, ko jih njihovi lastniki, ljubitelji starodobnih vozil, zberejo na enem mestu. Takšen starodobniški klepet ob kavi so v Klubu starodobnikov “Večno mladi” Šentjur organizirali minulo soboto.

In bilo je kaj videti.

V klubu Večno mladi vsako pomlad pripravijo sejem rabljene opreme in rezervnih delov za starodobnike. Tako so storili tudi letos, dogodek pa izkoristili za srečanje ljubiteljev old timerjev – starodobniški klepet ob kavi, ki ga že tretje leto vzpodbuja Zveza Slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil (SVS). Na tovrstnih srečanjih se dobijo ljubitelji starodobnikov, poklepetajo, izmenjajo mnenja o svojih jeklenih konjičkih in se nasploh prijetno družijo.

Tako je bilo tudi minulo soboto v Šentjurju, natančneje pred železniškim muzejem, kjer se je zbralo več kot petdeset lastnikov starodobnih avtomobilov, seveda skupaj s svojimi vozili.

Večno mladi, vitalni in aktivni

Po zakonu je starodobnik vozilo, ki dopolni 30 let starosti. Če je v voznem stanju, lahko dobi ustrezne papirje, da je uradno uvrščen med old timerje, nam je zaupal predsednik Kluba starodobnikov “Večno mladi” Šentjur, Franc Rataj.

Kot pravi, ima njihov kljub preko 150 članov. Aktivnih je sicer nekoliko manj, a vendarle še vedno veliko. Imajo močno kolesarsko in motoristično sekcijo ljubiteljev Tomos motorjev, seveda tudi avtomobilistično sekcijo, s katero se udeležujejo dogodkov tudi v tujini.

V svojih vrstah imajo kopico izjemno atraktivnih starodobnikov, med njimi denimo Mercedesa 170 – letnik 1955 in Forda T – letnik 1930.

Veliko se jih je na ogled postavilo ravno minulo soboto, kar si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji, ki sta jo posnela Tone Kukovič in Branko Bezgovšek.

Osrednje srečanje še prihaja

Sobotni starodobniški klepet ob kavi pa ni bilo osrednje srečanje, ki ga v Klubu starodobnikov Večno mladi pripravljajo za letos. 27. aprila bodo namreč v Šentjurju organizirali 16. tradicionalno vseslovensko srečanje starodobnikov. Ker je pred železniško postajo premalo prostora za vsa starodobniška vozila, ki bodo ta dan pripeljala v Šentjur, bo srečanje v industrijski coni jug pri podjetju Spanles.

In to še ni vse. 9. junija načrtujejo še srečanje starodobnih kolesarjev, saj imajo v svojih vrstah izjemno aktivno kolesarsko sekcijo z nekaj čudovitimi starodobnimi kolesi. Tovrstno srečanje organizirajo izmenjaje s srečanjem motoristov, ki je bilo lani in pride ponovno na vrsto naslednje leto.

Ne samo lastniki teh prekrasnih zgodovinskih primerkov, tudi nostalgično razpoloženi ljubiteljski opazovalci z nekaj občutka za retro estetiko bodo, po zaslugi domačega kluba starodobnikov Večno mladi, letos v Šentjurju zagotovo prišli na svoj račun.