Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nočni potres pri Šmarju. Ste ga začutili?


Ni bil niti približno tako močan kot Kozjanski potres leta 1974, v naših krajih se ga ni dalo tako močno čutiti kot rušilni potres na območju Petrinje konec leta 2020, ki je pri nas dosegel učinke V. stopnje po evropski potresni lestvici.

Sinoči nekaj čez polnoč so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,0 v bližini Šmarja pri Jelšah. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Šmarja pri Jelšah, Rogaške Slatine in naselij v okolici, sporočajo iz Agencije RS za okolje. Ob petih odzivih iz Šmarja in treh iz Slatine so na ARSO prejeli še po en odziv z Dobja in Šentjurja ter celo dva iz Celja.

, od koder so posredovali pet odzivov, iz Rogaške Slatini tri, iz Dobja in Šentjurja enega, dva anketa odziva pa posredovali iz Celja.

Pri ARSO sicer  ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

3. stopnja po EMS-98 pomeni šibek potres. Občuti ga malo ljudi v zgradbah. Mirujoči ljudje čutijo zibanje ali lahno tresenje.

V noči s petka na soboto pa ni treslo le pri Šmarju. Ob treh ponoči so namreč seizmografi zabeležili tudi potres pri Grosupljem. Magnituda tega je bila manjša kot pri Šmarju – 1,7, ocenjena intenziteta (učinek) pa nekoliko večji – IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).