Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kozjansko-Obsoteljski šolarji razpravljali o duševnem zdravju otrok


Otroški parlament je osnovnošolski projekt, v katerem se mlade uči osnov debaterstva ter osnovnega principa demokracije: soočenja različnih mnenj in argumentov v iskanju končne odločitve. Ta je, oziroma bi morala biti, v dobro ljudstva, oziroma skupnosti, ki jo parlament predstavlja.

Osnovnošolci Kozjanskega in Obsotelja so se minuli teden dobili na regijskem otroškem parlamentu v Kozjem, kjer so razpravljali o duševnem zdravju otrok in mladostnikov. V ospredju so bile ospredju teme vrstniškega nasilja, nasilja v družinah, skrb za zdravo življenje, sproščanje, stiska, stres pri ocenjevanju.

Šolarji se na soočanja mnenj z vrstniki iz drugih šol pripravljajo na matičnih šolah, v delavnicah otroškega parlamenta. V OŠ Šmarje pri Jelšah so jih denimo to šolsko leto izvedli kar pet, pišejo na svoji spletni strani.

Tako se pripravljajo na regijski otroški parlament, ki ga vsako leto pripravi en od šol Kozjanskega in Obsotelja, in kjer  se srečajo predstavniki šol, njihovi mentorji in ravnatelji.

Letos so se mladi debaterji zbrali na Osnovni šoli Kozje in razpravljali o vidikih duševnega zdravja otrok in mladostnikov.

Dogodek se je začel z gledališko predstavo Društva za boljši svet, Svet brez nasilja, kjer je bila izpostavljena tema vrstniškega nasilja v različnih oblikah (v živo, preko medijev, z ogovarjanjem, z nestrpnostjo do drugačnih…). Skozi predstavo so bili izpostavljeni odnosi v družini, do učiteljev, v družbi… Izpostavljena je bila tudi pomembnost graditve dobrih, lepih medsebojnih odnosov za dobro počutje vseh, so zapisali na spletni strani OŠ Šmarje pri Jelšah.

Vir foto: FB II. OŠ Rog. Slatina
Slovenski otroci nimajo toliko duševnih težav kot evropski sovrstniki

Podatki nedavno izvedene mednarodne raziskave Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju (HBSC) za Slovenijo kažejo, da se je v obdobju 2002–2022 povečalo redno doživljanje vsaj dveh psihosomatskih simptomov pri vseh mladostnikih. Odstotki se pomembno zvišujejo s starostjo in so višji pri dekletih.

Glede na ostale države se Slovenija pri doživljanju simptomov uvršča med tiste z manj težavami – smo bolj proti repu vseh držav.

Sledila je razprava med parlamentarci, v kateri so bile v ospredju teme vrstniškega nasilja, nasilja v družinah, skrb za zdravo življenje, sproščanje, stiska, stres pri ocenjevanju, sprejemanje drugačnosti, predsodki itd.

Vir foto: FB profil II. OŠ Rogaška Slatina

Preko razprave so, izhajajoč iz zapisa Simone Strašek na spletni strani OŠ Šmarje, otroški parlamentarci prišli do naslednjih zaključkov:

  • Vsaka oblika nasilja je nesprejemljiva, prepovedana, po zakonu kazniva. Lahko se dogaja doma, pri sorodnikih, znancih, lahko je nasilnež kdo od staršev, lahko sorodnik, sosed, znanec, neznanec… Pogovorimo se z odraslo osebo, ki ji zaupamo. To so lahko starši, sorodniki, razredniki, učitelji, socialni delavec…
  • Nikoli ni kriva žrtev. Nasilje ni dopustno. Najhuje je, če ne naredimo nič in če ne povemo nikomur. Pomoč je vedno na voljo.

Sprejeli so tudi tri teme, o katerih bi želeli govoriti v naslednjem šolskem letu. Večinsko so se odločili za teme o prihodnosti mladih v svetu, bontonu in vrednotah med mladimi ter varni prisotnosti na internetu.

Kdo od debaterjev se bo zagotovo udeležil tudi 32. nacionalnega otroškega parlamenta, ki bo v slovenskem hramu demokracije – Državnem zboru RS v ponedeljek, 8. aprila 2024.  (Državni zbor RS). Tema duševno zdravje otrok in mladih bo tam zaključena, mladi parlamentarci bodo ob koncu zasedanja izbrali novo.