Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Iskro leta je izrekla Sladkogorčanka Majda Jurše


Poziv državi, naj vendarle uredi dodatek za nakup hrane za odrasle osebe s celiakijo, ki ga je izrekla predsednica Slovenskega društva za celiakijo, Majda Jurše, je postal Iskra leta. Tako so presodili poslušalci Štajerskega vala in obiskovalci njihove spletne strani.

Na Štajerskem valu so razglasili ISKRO LETA 2023, izjavo, ob kateri se je na tem radiu v minulem letu najbolj iskrilo. Izmed 12 predlaganih so poslušalci izbrali poziv Sladkogorčanke Majde Jurše, ki je dejala:

»Naša hrana je petkrat, pa tudi do desetkrat dražja. Do 18. leta dobijo starši dodatek za nego, po 18. letu pa nič več. In če si ne moreš privoščiti brezglutenske hrane, je telo nonstop draženo, nonstop si bolan. To dolgoročno pripelje do črevesnega raka. Takrat pa bomo imeli tisoče in tisoče evrov za zdravljenje.«

Celiakija je kronična sistemska avtoimuna bolezen, ki najpogosteje prizadene tanko črevo in je posledica preobčutljivosti na gluten.

 Majda Jurše se je v prvem odzivu po osvojitvi naziva iskre leta zahvalila vsem, ki so oddali glas zanjo, ter poudarila, da je Slovenija celo edina med državami nekdanje Jugoslavije, ki že vse od osamosvojitve ni prisluhnila osebam s celiakijo, ki ne smejo uživati glutena, ter ni našla načina, da bi dobili dodatek za hrane, ki je primerna zanje in je pravzaprav edino pravo zdravilo.

Iskra tedna je akcija Štajerskega vala, v kateri vsak teden izpostavijo izjave, ob katerih se iz takšnega ali drugačnega razloga še posebej iskri in jim je zato vredno nameniti nekaj dodatne pozornosti in jim večkrat prisluhniti. Kot pravi programska direktorica Greta Kokot Rajkovič, z njo spomnijo na neko res perečo problematiko in dajo glas ljudem, ki imajo kaj povedati.
Z zaključne prireditve Iskra leta 2023 v Ipavčevem centru Šentjur, Majda Jurše z ostalimi mesečnimi zmagovalci in radijci (foto: Jure Godler)
Doslej izbrali že štiri iskre leta

Izjava Majde Jurše je četrta iskra leta na Štajerskem valu. Prva je bila izbrana leta 2020, izrekla jo je Celjanka, prostovoljka Jerneja Mastnak, o prijaznosti. Leta 2021 je slavil župnik Martin Golob, v izjavi, ki je nastala med epidemijo koronavirusa, je govoril o svetih mašah in pici prek Zooma. Leta 2022 pa je naziv iskre leta prejel reševalec iz Ljubljane Robert Sabol, ki je pozval, da Slovenija nujno potrebuje helikopter, ki bo namenjen izključno nujni medicinski pomoči.