Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Festival vina in čokolade bo ob vrhunski kulinarični ponudbi nudil tudi pestro dogajanje


V torek se je v Turističnem centru Piki v Olimju odvila novinarska konferenca, kjer so organizatorji predstavili letošnje aktivnosti prihajajočega Festivala vina in čokolade.

Na festivalu, ki v Podčetrtek tradicionalno prinaša pravi praznik za vse ljubitelje izbranih okusov, bodo obiskovalci ponovno imeli priložnost uživati v vrhunskih vinih, ki jih bodo dopolnjevale čokoladne poslastice. 

Na devetem Festivalu vina in čokolade, ki bo potekal 27. aprila v večnamenski dvorani, si organizatorji ne želijo le poklona vinu ter čokoladi, temveč tudi prikaz njunega povezovanja in korak naprej k trajnostnemu razvoju.

“Ta festival je pika na i našega turizma, saj združuje vse kar imamo v naši občini. Združuje čokolado, ki je pri nas res zelo dobra, vino in pa tudi preostalo kulinariko. Letos bo prisotnega tudi nekaj nemškega piva. S takšnimi prireditvami še dodatno okrepimo možnost preživetja v turizmu,” je povedal župan Občine Podčetrtek Peter Misja.

Župan Občine Podčetrtek Peter Misja (Foto: Laura Plevnik)
55 ponudnikov vina in čokolade ter bogato spremljevalno dogajanje

Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje, GIZ, na čelu z Boštjanom Misjo, se s preostalimi člani organizacijskega odbora, ki ga sestavljajo Karmen Cvirn, Janez Žagar ter Matija Jagrič, kot organizator festivala že devet let trudi združiti številne slovenske vinarje in čokoladarje. Na letošnjem dogodku se bo tako predstavilo 55 slovenskih ponudnikov vina in čokolade, kar zagotovo obeta nekaj za vsak okus.

Foto: Laura Plevnik

Ponovno bodo potekale vinske delavnice s strokovnjakom, tek za Metulje hrabrega srca, obeta pa se tudi glasbeno zabavni vrhunec. V dopoldanskih urah bo po uradni otvoritvi festivala nastopila Nika Zorjan, v popoldanskih urah pa Modrijani. Poleg vsega pa bodo razglasili tudi županovo vino, izbrano v okviru Društva vinogradnikov Virštanj – Kozjansko.

Na festivalu, ki bo potekal med 9. in 20. uro, želijo organizatorji nameniti posebno vlogo tudi mladim iz lokalnega okolja, ki bodo s sodelovanjem pri organizaciji dogodka dobili izkušnje in vpogled v organizacijo tovrstnih dogodkov.

“Vselej se trudimo ponuditi priložnost lokalnim vinogradnikom, saj želimo postati prepoznavni kot vinska regija. Mi, največja klet na lokalnem nivoju, skušamo pokazati čim več lokalnega, z vinom pa želimo združiti tudi preostalo kulinariko lokalnih ponudnikov,” je povedal Matija Jagrič, vodja obrata v Hiši vin Emino.

Tekmovanje v pripravi festivalske torte bo letos nekoliko drugačno dosedanjim, saj bodo prijavljene ekipe (do sedaj jih je osem) biskvit torte, po receptu Gorazda Potočnika, pripravile kar doma, na samem dogodku pa bodo tekmovalci torto sestavili in dekorirali.

Foto: Laura Plevnik

Čez dan bo obiskovalce v Olimje vozil cestno-turistični vlakec Hlapon, novost pa bo varstvo za otroke, za katere bodo v čokoladnem in zabavnem kotičku skrbela dekleta Zabavomanije. “Želimo si, da bi bil to en tak lep družinski dan,” je dejal Boštjan Misja.

Poleg družinskega povezovanja se direktor Turizma Podčetrtek ozira tudi na trajnostno naravnanost: “Veliko damo na trajnost, torej, da ustvarimo čim manj smeti in vpliva na okolje. Kozarcev, ki jih boste dobili od nas, med uporabo ne bomo umivali, tako bomo privarčevali z vodo in čistili. Vsako leto se lahko pohvalimo z ločevanjem smeti, ki jih glede na več tisoč obiskovalcev ustvarimo res malo, kar tudi nam zelo veliko pomeni.”

Foto: Laura Plevnik

“Mi želimo dvigniti nivo kulinarne čokolade v Sloveniji in pokazati kaj vse se lahko počne s čokolado. Za letošnje leto načrtujemo tudi velike čokoladne lizike, ki bodo postavljene po dvorani. Lahko pričakujemo zelo raznovrstne okuse in lepe ter dekorativne čokolade. Se zelo veselim tega dogodka, tudi z razlogom, da vidim česa so sposobne ostale čokoladnice,” je dejal lastnik Čokoladnice Olimje Urban Videtič.

Urban Videtič, lastnik Čokoladnice Olimje in predsednik Krajevne skupnosti Podčetrtek (Foto: Laura Plevnik)

“Sem vesel, da opažam domačine, ki prihajajo na ta festival. Pri tem je moč opaziti, da so tudi oni sprejeli naše delo. Prizadevamo si namreč, da bi krajani čim bolj sodelovali pri takšnih zadevah. S tem kraj povezujemo, s povezovanjem pa se tudi širimo,” je dejal Videtič, ki opravlja tudi funkcijo predsednika Krajevne skupnosti Podčetrtek .

Festival bo imel tudi dobrodelno noto

Vstopnina bo tudi letos znašala 12 evrov za odrasle, v to ceno pa bo poleg vstopa na dogodek vštet tudi graviran kozarec in trije degustacijski kuponi. Vstopnina za otroke do 12 let bo en evro in bo darovana v dobrodelne namene.

Prava kombinacija vina in čokolade lahko ustvari nepozabno kulinarično izkušnjo, kar bodo spoznali tudi obiskovalci na podčetrtškem festivalu.