Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dijak Šolskega centra Rogaška Slatina z idejo o kreativni uporabi steklenih črepinj uspešen na natečaju


Pri Šolskem centru Rogaška Slatina se lahko pohvalijo z različnimi dosežki, med katere sodi tudi 2. nagrada njihovega dijaka na območju Savinjske statistične regije na natečaju z naslovom “Kreativno z odpadki za manjšo porabo deviških materialov”, ki ga je pripravil StudioKrog – Studio krožnega gospodarstva.

To je uspelo dijaku 3. letnika programa tehnik steklarstva Timonu Lužarju. Idejo o kreativni uporabi steklenih črepinj je realiziral pod mentorstvom profesorice praktičnega pouka Zinke Kobula Kamenšek in profesorice Nataše Novak.

Pri ŠCRS so zapisali, da je v svetu, kjer se okoljske težave stopnjujejo, izobraževanje mladih o krožnem gospodarstvu postalo nujno. Učenci in dijaki osnovnih in srednjih šol so sodelovali z izvirnimi, domiselnimi in kreativnimi prikazi, kako lahko odpadke uporabimo kot vire, učitelji in profesorji pa so z mentoriranjem in predvsem spodbudami mlade pritegnili k razmisleku, kako lahko prispevajo k varovanju okolja in planeta Zemlja.

Skupaj so pokazali, da v krožnem gospodarstvu (skoraj) ni odpadkov, da s popravili in ponovno uporabo lahko podaljšamo življenjsko dobo uporabe izdelkov, z redizajnom lahko spremenimo njihovo prvotno namembnost uporabe in/ali estetski videz, z recikliranjem pa pridemo do sekundarnih surovin, ki lahko nadomestijo naravne vire.

Timon Lužar je na natečaju sodeloval s prispevkom, ki ga je naslovil z besedami »Če črepinje ne vržemo v smeti, se lahko uporabna posoda naredi«.

Ob nalogi je nastal tudi video: