Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šentjurju na ogled razstava “Halštat” ali železna doba


Foto: Kozjansko.info

V šentjurski galeriji Zgornji trg je vse do 7. aprila na ogled kiparska razstava “Halštat” ali železna doba. V organizaciji Društva likovnih umetnikov Rifnik Šentjur so v obokanih prostorih na ogled dela Leopolda Methansa.

Obiskovalci si lahko ogledajo skulpture, ki so nastale iz starega železa, predvsem iz kovanih delov kmečkega orodja. Tako liki kot sami fragmenti v skulpturah opazovalca odpeljejo v obdobje naših (pra)dedkov in (pra)babic.

Foto: Kozjansko.info

Likovni kritik in akademski likovnik Alen Krajnc je o njegovem delu med drugim zapisal: “Velika večina razstavljeni del je t.i. sestavljenih plastik oz. kipov, ki jih avtor zlaga v kompleksne stvaritve po principu “ready made” oz. že izdelanih predmetov, ki jih sestavlja v nove podobe ter jim daje povsem nove dimenzije.

Leopold Methnas, ki prihaja iz Spodnje Velke pri Šentilju je prejemnik več nagrad, razstavlja tako v Sloveniji kot tudi v tujini, je soavtor in avtor nekaj javnih skulptur. Razstavo je poimenoval “Halštat” ali železna doba, s čimer ni naslavljal samo obdobja pred stoletjem, temveč tudi mnogo prej.

Wikipedia o halštatski kulturi navaja, da je bila prevladujoča zahodna in srednjeevropska arheološka kultura zgodnje železne Evrope od 8. do 6. stoletja pr. n. št., ki se je razvila iz kulture žarnih grobišč iz 12. stoletja pred našim štetjem (pozna bronasta doba) in ji je v večjem delu njenega območja sledila latenska kultura. Pogosto je povezana s prakeltskimi in keltskimi ljudstvi v zahodnem halštatskem območju in s predhodniki Ilirov v vzhodnem halštatskem območju.

Razstavo si je moč ogledati vsak delavnik od 9.00 do 16.00, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa po predhodnem dogovoru. Vse informacije nudijo na Turističnem informacijskem centru Šentjur oz. Razvojni agenciji Kozjansko.