Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogaški so optimisti


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 50 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Da, optimisti v pravem pomenu besede, kljub delu in težavam, s katerimi se srečujejo.

»Sicer pa drugega turistični delavci spIoh biti ne moremo,« je v razgovoru dejal direktor zdravilišča Alojz Libnik. »Zato tudi naša gledanja na letošnjo sezono niso črnogleda. Tuje agencije namreč opozarjajo na slabšo letino v tej sezoni, mi pa menimo, da smo v drugačnem položaju kot komercialni in izletniški turizem. Tu je zdravje, na katerega ljudje ne pozabljajo vselej. Tudi takrat ne, če se morajo čemu odpovedati. Zato pričakujemo od letošnje sezone in od celoletnega poslovanja vsa« toliko kot smo dosegli lani.«

Z lanskimi rezultati pa so v zdravilišču Rogaška Slatina zadovoljni. V primerjavi z 1972. letom so imeli za 4 odst. več nočitev. To sicer ni veliko. Sicer pa, kaj več niti niso mogli imeti. Gre namreč za visoko zasedenost zmogljivosti in tudi za dejstvo, da z dosedanjimi kapacitetami ne ustrežejo vsem gostom. Predvsem nemškim ne.

Lam so imeli 233.138 nočitev, od tega 94.733 tujih gostov. To pa seveda niso številke, ki veljajo za ves kraj. K vsemu temu bi morali dodati še okoli 25.000 nočitev, od tega okoli 15.000 tujih gostov, ki so jih imeli zasebni oddajalci sob.

Med tujimi gosti so bili na prvem mestu Avstrijci (58.893 nočitev), zatem Italijani (21.756) itd. Zlasti Avstrijcev in Italijanov je bilo lani več kot leto dni prej. Padec pa so zabeležili pri nemških gostih. To so tudi pričakovali. Manjši obisk nemških gostov jih ni presenetil. In vzrok — zamuda v gradnji sodobnejših hotelskih kapacitet. Hotel, ki je zdaj v gradnji in ki bo gotovo ob koncu leta, bi moral sprejeti prve goste vsaj pred tremi leti. Tak je bil tudi prvotni program. Zamuda je pokazala zobe.

Zanimivi pa so tudi podatki o naših gostih. Se vedno je največ Hrvatov, takoj za njimi so Slovenci. V skupnem številu nočitev so Hrvati udeleženi z 28 odst., Slovenci pa s 24 odst. In če upoštevamo, da je bilo pred leti slovenskih gostov zelo malo in da so zasedli le okoli 6 odst. vseh nočitev, potem je skok v zadnjih letih lep in spodbuden.

Če ocenjujemo lansko sezono v Rogaški Slatini s teh vidikov — vse prav in v redu. Nekoliko drugačni pa so finančni pokazatelj«, saj pravijo, da je sredstev v skladih zdravilišča vse manj. Celoten dohodek se je sicer povečal za 20 odst., skladi pa so manjši za okoli sto starih milijonov Tu pa so imele svojo besedo podražitve, večji stroški za investicijsko vzdrževanje, večji osebni dohodki, večje družbene obveznosti itd.

Priprave na letošnjo sezono in na celo leto so stekle,« je povedal Alojz Libnik. »Da bi bile kar najboljše in načrtne, smo ustanovili posebno službo za zdraviliški turizem, ki se ukvarja samo s tem, kako privabiti v zdravilišče čimveč gostov. Pomembna pa je bila naša odločitev še za gradnjo rekreacijskega središča s številnimi novimi igrišči kot za tenis, balinanje, kegljanje, mini golf, TRIM itd. Vsa ta igrišča bodo nared do začetka tako imenovane glavne sezone. Nekatera med njimi pa so že pripravljena.«

V vso to pisano in zahtevno dejavnost pa sodi tudi graditev novega hotela »Donat«, ki je prvi v tej seriji. Kmalu za njim bo sledil drugi. Tako hitijo, da bi do 1980. leta Rogaška Slatina le imela 2.500 ležišč.

M. Božič, Novi tednik, 27. 2. 1974

*cena časopisa: 2 dinarja