Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Utrinki z Valentinovega pohoda na Žusem


V krajih okoli Žusma je dobro vpeljana tradicija Valentinovega pohoda, ki ga organizira Društvo Izviri Dobrina. Tokratna izvedba je bila 26. po vrsti. Pohodniki, ki jih je bilo okoli 75 in so prišli od Rogaške Slatine do Ljubljane, so se kot običajno zbrali pri gasilskem domu v Dobrini.

Foto: Franci Hrovatič

Po trasi Dobrina – Žamerk – stolp ljubezni – Žusem – Dobrina jih je popeljal vodič Benjamin Lipnik. Še pred odhodom je udeležence pozdravila predsednica društva Danica Recko in razdelila tradicionalne nagrade, ki so namenjene najmlajšemu in najstarejšemu ter “naj Valentinu”. Najmlajši pohodnik je bil 8-letni Franci Lipnik iz Loke pri Žusmu, najstarejši 76-letni Ivan Volavšek iz Svetega Štefana, kot “naj Valentin” pa je priznanje prejel Zdravko Maček iz Nove vasi, ki je zvesti udeleženec Valentinovega pohoda.

Foto: Franci Hrovatič

Danica Recko je ob tem povedala: »Valentinovo je izredno lep praznik, dan ljubezni, medsebojnega obdarovanja, pomlad naznanja prebujajočo se naravo. Sv. Valentin je tudi zavetnik pohodnikov, zaradi njega smo se zbrali in je postal že trdna tradicija našega kraja. Kot vsako leto smo se tudi letos odpravili na vrh Žusma in izkoristili ta vzpon za prijetno in nepozabno druženje ob svojih prijateljih in znancih.«

Valentinovo presenečenje
Foto: Franci Hrovatič

Za pohodnike je bilo po tradiciji dobro poskrbljeno. Prvo okrepčilo so prejeli na Vrhonci pri Žlendru, kjer so se okrepčali in polni ljubezni in dobre volje nadaljevali pot proti vrhu do stolpa ljubezni. Tam jih je pričakalo Valentinovo presenečenje – za polovičko vstopnice so pohodniki pri stolpu ljubezni dobili Valentinovo srce in čaj, vsakdo pa je bil deležen tudi lepega razgleda na okoliško pokrajino.

Foto: Franci Hrovatič

Po prijetnem postanku so se skupaj z vodičem spustili proti Žusmu, kjer stojita dve cerkvi, ena je posvečena sv. Jakobu, druga pa sv. Valentinu. Pohodniki so si z ogledali lepoto cerkve, nagovoril pa jih je župnik Marko Šraml. Prvi pohodniki so se vrnil v dolino že po dobrih treh urah, po vrnitvi vseh, pa je sledilo še žrebanje vstopnic, ki so jih lahko unovčili pohodniki. Najbolj vesela je bila dobitnica prve nagrade Ivanka Šuper iz Bukovja v Babni gori. Z ladjo se bo iz Pirana odpeljala v Benetke. Nato so skupno druženje zaključili ob predstavi čarodeja ter zabavnih zvokih ob plesu in pesmi, neumorni predsednici Danici pa so voščili ob njenem okroglem jubileju.

Celotna fotogalerija Francija Hrovatiča