Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Strojna priprava drv za kurjavo: drva za vso zimo

Žaganje in cepljenje polen je običajno mučno opravilo, vendar je s Tajfunovim rezalno-cepilnim strojem prav nasprotno. Kot pravi rek, les greje najmanj trikrat. Prvič ob podiranju drevesa, drugič ob cepljenju lesa in tretjič končno, ko si z njim zakurimo. S Tajfunovimi rezalno-cepilnimi stroji si lahko mučno cepljenje in rezanje drv znatno olajšamo.

Ob izteku lanskega leta (2023) je avstrijski spletni časopis TOP AGRAR izdal prispevek o Tajfunovem najnovejšem rezalno-cepilnem stroju RCA PRO 500. Podjetje Tajfun s Planine pri Sevnici, vodilni proizvajalec gozdarske mehanizacije v Sloveniji, je svoj tehnološko najbolj dovršen RCA prepustil časnikovi testni ekipi – Viktori-i in Michael-u Hutter-ju, ki sta na kmetiji v Waldviertlu s strojem upravljala kar mesec dni in nato z bralci delila svoje izkušnje.

Viktoria in Michael Hutter sta na kmetiji v Waldviertlu z rezalno-cepilnim strojem RCA PRO 500 cepila kar mesec dni.
Postavitev celotnega postrojenja je enostavna in hitra

Postavitev stroja in pripadajoče dodatne opreme v delovni položaj je relativno hitra (približno 30 minut) in preprosta. Ob ponovnem postavljanju tako že v drugo natanko veste, kako najbolje pristopiti, kako ob stroj optimalno postaviti nakladalno rampo in kam zložiti hlodovino, da je manipulacija s hlodovino enostavna ter delo hitro in učinkovito. Za nalaganje hlodovine na nakladalno rampo je zelo dobrodošlo hidravlično dvigalo. V Tajfunovi ponudbi dodatne opreme rezalno-cepilnih strojev pa je na voljo tudi dvižna miza, s pomočjo katere se hlodovina enostavno dviga in dodaja na dodajalni trak rezalno-cepilnega stroja.

Za celotno in optimalno postavljeno postrojenje ter skladišče hlodovine je treba imeti dovolj prostora. Vse zgoraj omenjeno skupaj v dolžino meri približno 15 metrov. Prav tako je treba upoštevati tudi dovolj prostora v širino, saj že samo transporter stroja meri 5 m (odvisno od nastavitve), temu pa morate dodati še prostor za zbiranje scepljenih drv (recimo prikolica s traktrojem). Izredno praktičen je separator žagovine, nameščen na koncu transporterja, ki loči žagovino od polen.

Prikaz primera celotnega postrojenja v zasedbi Tajfunovih upravljalcev na kmetiji na Planini pri Sevnici

Transport, postavitev rezalno-cepilnega stroja RCA PRO 500 in delovanje, si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku:

Nastavitve je treba natančno upoštevati
Prikaz celotnega rezalno-cepilnega stroja RCA PRO 500 od dodajalnika do transporterja. S takšnim strojem je pridelava drv za kurjavo enostavna in udobna.

Pomembno je dosledno upoštevati nastavitve in navodila za upravljanje stroja, saj ob nepravilni in neprimerni uporabi delo ne bo potekalo tekoče in učinkovito. Bodisi polena ne bodo pravilno padla v cepilno korito, se bodo v stroju zataknila ali pa se žagovina ne bo dovolj izločila in bo potovala naprej s poleni. Postavitev transporterja je zahvaljujoč hidravličnemu vitlu izredno enostavna. Transporter je gibljiv v levo in desno ter tako zagotovi popolno in enakomerno nalaganje scepljenih drv v prostor za shranjevanje.

Žagovina v velikih vrečah

Rezalno-cepilni stroj RCA PRO 500 ima v osnovni izvedbi že integrirano sesalno enoto. Za bolj praktično in enostavnejše delo se lahko priložena cev sesalne enote poveže z veliko vrečo BIG BAG, saj je njena polnilna količina bistveno večja kot pri predvidenih vrečah oz. ciklonskih separatorjih. Zelo dobrodošli in v resnično pomoč so tudi nasveti usposobljenih strokovnjakov in serviserjev Tajfunove mreže prodajalcev.

Delovno območje pod transporterjem je treba redno čistiti in odstranjevati lesne ostružke in lubje, sicer se lahko transportni trak zlahka zatakne.

Eden izmed takšnih nasvetov je prav gotovo ta, da je treba delovno območje pod transporterjem redno čistiti in odstranjevati lesne ostružke in lubje, sicer se lahko transportni trak zlahka zatakne. Pomembno je tudi, da se hlodovina, v primeru, da je razpokana, v rezalno-cepilni stroj dodaja z razpokano stranjo naprej. Sicer držalo hloda na koncu ne more zadržati posameznih delcev. Pri zadnjem kosu je treba biti pozoren, da ta ni prekratek in ga držalo zato ne more več zagrabiti.

Enostavno upravljanje
Pri rezanju zadnjega kosa hloda je funkcija pritisnih ročic, ki fiksirata hlod še posebej pomembna in prepreči zatikanje meča verižne žage. Na sliki je prikazan zadnji kos polena v cepilnem koritu.

Na splošno je upravljanje rezalno-cepilnega stroja izredno enostavno in logično zasnovano. RCA PRO 500 upravljamo z joystickom in nekaj gumbi. Enostavno se nastavi tudi omejevalnik želene dolžine polen. Hlodovina se najprej s hidravličnim dvigalom položi na nakladalno rampo (maks. dolžina hloda 6 m). Od tam prečni transporter hlode pomika proti dodajalnemu traku stroja.

RCA PRO 500 je zasnovan in se tudi veliko bolje obnese pri obdelavi hlodovine večjih dimenzij. Hlodovina manjšega premera na tem širšem dodajalnem traku morda ne bo povsem usredinjena in se zato včasih zatakne ob rob dodajalnega traku pri vhodu v stroj. Stroj sicer omogoča rezanje hlodovine premera od 5 do 50 cm. Z omejevalnikom se lahko nastavi tudi dolžina polen.

Dve pritisni ročici fiksirata hlod, medtem ko ga verižna žaga prereže na dolžino od 25 do 50 cm. Odmični loputi se odpreta in odrezan kos pade navzdol v cepilno korito, kjer se scepi na manjše kose. Ko cepilni cilinder poleno potisne proti cepilnemu nožu, da se les razcepi, se lahko prične z rezanjem naslednjega kosa.

Na voljo je devet različnih cepilnih nožev, izbira teh pa je v veliki meri odvisna od premera hloda in tudi želene velikosti drv za kurjavo. Tudi tukaj se stroj izkaže z enostavno zamenjavo cepilnih nožev. S transportnim trakom se odrezana in scepljena polena premikajo po transporterju do vrha, kjer potujejo čez separator, da se ponovno izloči žagovina in padejo v prikolico. V splošnem in navsezadnje lahko zaključimo, da je Tajfunov rezalno-cepilni stroj RCA PRO 500 vrhunska naprava, ki znatno poenostavi cepljenje in rezanje hlodovine in je tudi izjemno udobna za uporabo.

 

TEHNIČNI PODATKI:

Rezalno-cepilni stroj Tajfun RCA PRO 500
Premer hloda: 5–50 cm
Dolžina polena: 25–50 cm
Sila ceplenja: 250 kN – dve hitrosti cepljenja
Meč: Oregon 24˝, b = 1,5 mm
Veriga: Oregon DuraCutTM 3/8”, 42 zob, b = 0,058” (1,5 mm)
Teža s transporterjem TT 510 S: 1650 kg
Potrebna pogonska moč traktorja: 30 kW (Transport – 70–80 kW)
Priporočeno število vrtljajev priključne gredi: od 400 min-1 do 430 min-1
Hitrost traku: Nastavljiva brezstopenjsko; 0–0,8 m/s

 

Tajfun Planina, d.o.o.