Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarski Kekec prepeval v Cankarjevem domu


Šmarski osnovnošolec, Anže Šturbej, je na predvečer kulturnega praznika zapel v operi za otroke v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Anže je namreč eden od treh na avdiciji izbranih fantov za vlogo Kekca v operi za otroke od 5. do 15. leta z naslovom Kekec in škrat Skovik, ki jo te dni izvajajo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Legendarni literarni junak Josipa Vandota, ki je s svojim pogumom in srčnostjo navdihoval otroke več generacij, je tokrat zaživel v hudomušnih ter junaških prigodah dveh sodobnih mladinskih avtorjev Milana Dekleva in Tomaža Habeta.

Libretist Milan Dekleva je ohranil temeljne poteze glavnega literarnega in filmskega junaka, v zgodbo pa vnesel izvrstne nove domislice in jo tako zelo naravno prestavil v sodobni čas. Delo je napisano kot opera, v njej pa je skladatelj Tomaž Habe operne elemente povezal s folklornimi toni in elementi muzikala, ki je kot zvrst bliže današnjim otrokom.

Opere se je, na povabilo družine Šturbej, udeležila tudi delegacija Glasbene šole Rogaška Slatina. Takole so ob tem zapisali na Facebooku:

“Bravo Kekec! Uspelo ti je! Iskrene čestitke Anže Šturbej za odlično izpeljano vlogo Kekca v operi “Kekec in škrat Skovik”, za katerega je glasbo napisal skladatelj Tomaž Habe, libreto pa Milan Dekleva. Iskrena hvala družini Šturbej za vabilo. V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, smo lahko uživali v čarobnem času, ko se rojeva nekaj novega, ravno na predvečer praznika kulture. Zelo lepo je bilo videti množično podporo učiteljev OŠ Šmarje pri Jelšah z učiteljico Marto Žgajner, ki je Anžetu predlagala avdicijo za vlogo Kekec. Še posebej sta ponosno spremljala Anžetov napredek pri vlogi Andreja Došler in Evgen Oparenovič, učitelja v glasbeni šoli. Helena Hartman in Tatjana Šolman pa sta Anžetu in vsem, ki so pomagali uresničiti fantove sanje, posebej družini Šturbej, z velikim veseljem zaploskali.”

Vir foto: FB Glasbene šole Rog. Slatina
Kekca je ustvaril slovenski mladinski pisatelj Josip Vandot, ki je bil rojen leta 1884 v Kranjski Gori, umrl pa 1944 na Hrvaškem. Torej letos praznujemo 140-letnico njegovega rojstva in 80-letnico njegove smrti. Njegova trilogija mladinskih planinskih zgodb je navdihnila našega imenitnega pisatelja, pesnika in libretista Milana Deklevo za libreto naše opere ter prav tako odličnega skladatelja Tomaža Habeta za glasbo te opere.

Anže, učenec 7. razreda OŠ Šmarje pri Lelšah, je vlogo Kekca odigral in Kekčevo pesem odpel tudi na šolski predstavi ob kulturnem prazniku, kjer se mu je v v vlogi Mojce pridružila Neva Pinoza.