Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slatina je študentsko mesto


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 25 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Rogaška Slatina, ki je bila doslej znana kot srednješolsko mesto, je od začetka februarja še študentsko. V mesto je prišlo 46 študentov nove višje gostinske šole, ki so se prvi semester izobraževali v Mariboru, v drugem pa nadaljujejo s praktičnim delom v Slatini.

Ustanoviteljica šole, ki izobražuje prvo generacijo študentov je država, soustanovljiteljici občini Rogaška Slatina in Maribor. V Rogaški Slatini so se obvezali, da bodo pred prihodom študentov po skrbeli za njihovo namestitev, vendar je prišlo do manjšega zapleta.

Zanje so predvideli bivanje v starem hotelu Strossmayerjev dom, kjer pa naj bi bilo za študentski žep predrago. Za vsako nočitev z zajtrkom naj bi plačali nad 2 tisoč tolarjev, zato ni bilo zanimanja. Tako so nekaj študentov namestili v dijaškem domu steklarske šole, nekateri bivajo pri zasebnikih, tretji pa so vozači. Velika večina študentov je iz krajev severovzhodne Slovenije.

Zaradi precejšnjega zanimanja bo v Višji strokovni šoli za gostinstvo v no vem šolskem letu tudi možnost študija ob delu. Na voljo bo 30 mest.

Slatinska občina je po pogovorih z lastnico hotela Zdraviliški dom, s SIB banko, uspela najti primerne učne prostore v tem starem hotelu. Gre za prostore takoimenovanega rdečega salona. kjer je občina poskrbela za adaptacijo prejšnji mesec. V demonstracijski učilni ci so zdaj tako za predavanja kot za praktične vaje v kuhinji, tam so tudi kabineti profesorjev, garderobe in sanitarije. Opremo je plačala lastnica hotela, SIB banka.

V Rogaški Slatini bo informativni dan za tiste, ki jih zanima študij na višji gostinski šoli v soboto, 13. februarja, ob 10. uri.

Študenti prvega letnika bodo opravljali praktični del v Rogaški Slatini do konca aprila, nakar bodo še na praksi v različnih gostinskih in turističnih objektih, v drugih krajih.

Brane Jeranko, Novi tednik, 11. 2. 1999

*cena časopisa: 280 tolarjev