Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S slovesnostjo v Sedlarjevem obeležili 80. obletnico pohoda XIV. divizije na Štajersko (foto)


Pri spomeniku v Sedlarjevem v Občini Podčetrtek se je odvila ganljiva slovesnost ob 80. obletnici prihoda XIV. divizije na Štajersko. Dogodek je privabil številne obiskovalce, ki so bili del pestrega kulturnega programa in številnih nagovorov pomembnih govorcev. Poleg tega pa se je s tem pričel tudi tradicionalni tridnevni pohod.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaž Han, je bil častni govorec slovesnosti: “Ko več kot osem desetletij pozneje stojimo na pomembni točki pohoda divizije, se zagotovo zavedamo pomena partizanskega gibanja za Slovenijo in slovenstvo. A zgodi se, da zgodovinska dejstva prevečkrat mešamo z dnevno politiko, to pa nas lahko vse preveč razdvaja.”

Franc Šušteršič in Matjaž Han (Foto: Simon Valant)

Živeti v miru, ki so ga izborile in vzpostavile že generacije pred nami, je največji privilegij, ki ga lahko danes uživamo. Tudi kot nestalna članica Varnostnega sveta ZN se Slovenija zaveda, da je največja svoboda pravzaprav naša varnost,” je dodal minister Han.

Noč na 7. februar 1944 je zaznamoval prihod 1112 vojakov XIV. divizije, ki so jo vodile združena Tomšičeva, Šercerjeva in Bračičeva brigada, prav v Sedlarjevo. Prestopili so mejo in stopili na slovenska tla, zgodovinski dogodek pa je pomembno zaznamoval slovensko vojaško ter družbeno zgodovino.

Foto: Simon Valant

”Prav gotovo smo lahko ponosni na dejanje XIV. divizije pa tudi ostalih bork in borcev, ki so se borili za lepši jutri vseh generacij. Ponosni pa smo tudi na ostale skupine ljudi in veteranov, ki so se v različnih obdobjih borili za samostojno Slovenijo ter lepši jutri naših ljudi,” je povedal župan Podčetrtka Peter Misja.

In dodal: Veseli nas, da v naši občini, s takšnimi prireditvami kot je ta, skrbimo za ohranjanje zgodovinskih dejstev vseh generacij. Seveda pa smo ponosni, da poskrbimo za urejenost vseh spominskih obeležij.”

Zbrane sta poleg gospodarskega ministra in župana Podčetrtka nagovorila tudi Bojan Železnik, predsednik skupnosti brigade, ustanovljene v Sovjetski zvezi, in Zvone Zorec, predsednik Društva za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije Laško, ki se je nato skupaj s 70 pohodniki odpravil na tradicionalni tridnevni pohod v spomin na dogodek.

Poseben pečat je dogodku dodala tudi prisotnost Franceta Primožiča, člana 1. tankovske brigade, ki letos praznuje 100. rojstni dan. ”Sam sem bil v tankovski diviziji. Pot smo opravili iz Rusije do Sremske fronte. Na Sremski fronti je 2. tankovska brigada pod rusko komando zaključila te končne smrtonosne boje, ki jih ni in ni bilo konca na Sremu. K sreči je imela naša brigada to dolžnost, da je zaključila zadevo. Sem še eden od tistih, ki so takrat bili zraven,” je povedal Primožič.

Bojan Železnik in France Primožič (Foto: Simon Valant)

Spominsko obeležje je zaznamovala tudi položitev vencev, za pester spremljevalni program so z recitali in petjem poskrbeli Terezija Potočar Korošec, Franc Šušteršič, Moški pevski zbor Rogaška Slatina ter učenci in učenke OŠ Podčetrtek ter OŠ Bistrica ob Sotli.

Fotogalerija: