Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rogaška Slatina postala eno prvih slovenskih mest z možnostjo kolesarjenja tudi za osebe z invalidnostjo


𝗭𝗮𝘃𝗼𝗱 𝗨𝘃𝗶𝗱 𝗥𝗼𝗴𝗮𝘀̌𝗸𝗮 𝗦𝗹𝗮𝘁𝗶𝗻𝗮 𝗷𝗲 𝘃 𝗕𝗼𝗯𝗿𝗼𝘃𝗲𝗺 𝗰𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗶𝘇𝘃𝗲𝗱𝗲𝗹 𝘇𝗮𝗸𝗹𝗷𝘂𝗰̌𝗻𝗼 𝗸𝗼𝗻𝗳𝗲𝗿𝗲𝗻𝗰𝗼 𝗘𝗿𝗮𝘀𝗺𝘂𝘀+ 𝗽𝗿𝗼𝗷𝗲𝗸𝘁𝗮, v katerem so izvajali izobraževanja in praktične dejavnosti za osebe z duševno in/ali telesno invalidnostjo ter njihove spremljevalce.

Med drugim so v okviru projekta kupili dve prilagojeni kolesi za osebe z invalidnostjo, še dve pa je kupila Občina Rogaška Slatina. “Kadar sem šla kolesarit, sem si zmeraj želela, da bi lahko s seboj na kolo vzela tudi sina. Zdaj končno lahko to storim,” je ob tem povedala mama fanta na invalidskem vozičku.

V petek, 23. februarja, je v Bobrovem centru potekala zaključna konferenca uspešnega Erasmus+ projekta Opolnomočenje oviranih za aktivnosti v naravi. Koordinator projekta, Zavod Uvid Rogaška Slatina, so.p., je projekt izpeljal skupaj z Ljudsko univerzo Rogaška Slatina in Centrom za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice.

Leto dni trajajoč projekt je bil zasnovan kot preplet izobraževalnih modulov in praktičnih dejavnosti za osebe z duševno in/ali telesno invalidnostjo ter njihove spremljevalce (pedagoške delavce, osebne asistente, zaposlene v Varstveno delovnem centru, družinske člane ipd.).

S projektnimi sredstvi je Zavod Uvid opravil nakup dveh prilagojenih koles za osebe z invalidnostjo; še dve je kupila Občina Rogaška Slatina in ju predala v upravljanje Zavodu. Prav kolesa so glavna projektna pridobitev – z njimi je Rogaška Slatina postala eno prvih slovenskih mest z možnostjo kolesarjenja tudi za osebe z invalidnostjo.

V pretekli sezoni so po kolesarski stezi ob Bobrovem centru tako redno kolesarili uporabniki in osebni asistenti Zavoda Uvid, člani Društva Sožitje Obsotelje in Kozjansko, varovanci Varstveno delovnega centra Šentjur, enota Šmarje pri Jelšah, člani Območnega društva invalidov Zgornje Posotelje ter učenci VIZ III. OŠ Rogaška Slatina v okviru ur športne vzgoje.

Prizor med vožnjo s prilagojenima kolesoma; foto: ZU
Sadovi čezmejnega sodelovanja

Direktorica Zavoda Uvid, Marija Zupanec, in ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, prof. Antun Zupanc, sta izrazila zadovoljstvo s projektnimi rezultati in trajnimi pridobitvami, ki jih bosta organizaciji uporabljali pri svojem nadaljnjem delovanju.

Centar iz Krapinskih Toplic je izobraževalna ustanova za otroke s posebnimi potrebami, za katere so s projektnimi sredstvi v parku pred šolo postavili sodobno mobilno senzorno stezo za razvoj in krepitev senzorne integracije.

V ponedeljek, 26. februarja 2024, je bila zaključna konferenca izvedena tudi v Krapinskih Toplicah. Na obeh dogodkih so svoje vtise o projektu izrazili tudi deležniki, med drugim Maja Ivanuš, predsednica Društva Sožitje Obsotelje in Kozjansko, ter Jože Lipar, podpredsednik Društva invalidov Zgornje Posotelje.

V Zavodu Uvid so se jih najbolj dotaknile besede matere enega izmed učencev v Krapinskih Toplicah. Njen sin uporablja invalidski voziček, poleg tega pa je popolnoma slep. “Kadar sem šla kolesarit, sem si zmeraj želela, da bi lahko s seboj na kolo vzela tudi sina. Zdaj končno lahko to storim.” V Zavodu Uvid za kolesarjenje namreč ponujajo tudi kolo, s katerim je mogoče peljati osebo na invalidskem vozičku.